GEZONDHEID | gelukkige genen en relaties

Gelukkige relaties | Mary Span

Vignet Mary Span | DoesPlus!
13 april 2021

Genen zijn prima, relaties hebben is beter

Een studie van de Harvard Universiteit geeft aan dat het omarmen van relaties ons helpt een langer leven en gelukkiger te zijn. De verrassende uitslag is dat onze relaties en hoe gelukkig we zijn in onze relaties een krachtige invloed hebben op onze gezondheid.

Voor je lichaam zorgen is belangrijk, maar het verzorgen van je relaties is ook een vorm van zelfzorg. Dat is, denk ik, de openbaring van een Harvard-study of Adult Development van de Harvard Universiteit. Daarin is een sterke correlatie vastgesteld tussen diepe relaties en welzijn. Nauwe relaties, meer dan geld of roem, houden mensen hun hele leven gelukkig, onthulde de studie. Die banden beschermen mensen tegen de ontevredenheid van het leven, helpen mentale en fysieke achteruitgang te vertragen en zijn betere voorspellers van een lang en gelukkig leven dan sociale klasse, IQ of zelfs genen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de tevredenheid van mensen over hun relaties een betere voorspeller van lichamelijke gezondheid was dan hun cholesterolgehalte.

Langste studie ooit
Mensen die warme relaties onderhouden, leven langer en gelukkiger, zegt professor in de psychiatrie en directeur van het onderzoek Robert Waldinger, en de eenlingen stierven vaak eerder. “Eenzaamheid is dodelijk”, zei hij. “Het is net zo krachtig als roken of alcoholisme.” Volgens Waldinger zijn mensen die een goede band hebben met familieleden, vrienden, buren en de gemeenschap fysiek en mentaal gelukkig. Robert Waldinger voerde een van de langste onderzoeken ooit uit om te ontdekken wat belangrijk is voor een goede gezondheid. Waldinger hoopt deze studie, die in 1938 begon, van de tweede generatie uit te breiden naar de derde en vierde generatie. Dit soort onderzoek is zo zeldzaam en langdurig dat het misschien nooit zal worden herhaald.

Volgens de studie vermeden mensen, die langer leefden en een goede gezondheid genoten, roken en overmatig alcoholgebruik. Onderzoekers ontdekten ook dat mensen met een sterke sociale steun minder mentale achteruitgang ervoeren naarmate ze ouder werden.

Beter geheugen
“Goede relaties beschermen niet alleen ons lichaam; ze beschermen onze hersenen ”, zei Waldinger in zijn TED-talk. “En die goede relaties, die hoeven niet altijd soepel te verlopen. Sommige van onze tachtigjarige stellen konden dag in dag uit met elkaar kibbelen, maar zolang ze het gevoel hadden dat ze echt op elkaar konden rekenen als het moeilijk werd, eisten die argumenten geen tol van hun geheugen.”

Omdat veroudering al bij de geboorte begint, moeten mensen in elke fase van hun leven voor zichzelf gaan zorgen, zeggen de onderzoekers. Toen de studie begon, gaf niemand om empathie of gehechtheid. Maar de sleutel tot gezond ouder worden zijn relaties, relaties, relaties. De studie toonde aan dat de rol van genetica en langlevende voorouders minder belangrijk bleek te zijn voor een lang leven dan de mate van tevredenheid over relaties op middelbare leeftijd, nu erkend als een goede voorspeller van gezond ouder worden.

Gelukkige relaties
Bovendien vergroten intieme relaties de veiligheid van de mensen en beschermen hen tegen eenzaamheid. Vrienden die delen en oprecht naar elkaar luisteren en proberen begrip voor elkaar te krijgen, laten zien dat ze om elkaar geven en zodoende weerspiegelen ze elkaars menselijke waarde. Geven om anderen kan ons een sterker gevoel van nut en betekenis geven. Op deze en andere manieren creëert vriendschap een positieve feedbacklus die ons leert met liefde naar onszelf te kijken, net zoals we dat naar onze vrienden doen. 

Mary Span
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 210313
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Mary Portas Kindness Economy | DoesPlus!

De vriendelijkheidseconomie komt eraan

De Engelse winkelgoeroe, Mary Portas, stelt dat The Kindness Economy de toekomst heeft.

Kids Kindness | DoesPlus!

Moedig kinderen aan aardig te zijn

Hoe maak je kinderen erop attent om aardig te zijn? Waarom is dat zo belangrijk?

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights