Overbrug de generatiekloof | elke daad telt

20 maart 2021 | Mary Span
Overbrug de generatiekloof, elke daad telt!

Hoewel de pandemie van het coronavirus ons allemaal voor uitdagingen heeft gesteld, behoren senioren tot de meest getroffen personen. Vanwege verhoogde gezondheidsrisico’s is aan personen van 65 jaar en ouder gevraagd zichzelf te isoleren in een poging zich te beschermen tegen het virus. Helaas is het resultaat niet geweldig. Lichamelijk welzijn is natuurlijk een prioriteit, maar wat gebeurt er als de geestelijke gezondheid een klap krijgt door een gebrek aan menselijke connectie?

Conflicten tussen generaties zijn zo oud als ouders en tieners. We herinneren ons allemaal dat we ons druk maakten tegen onze ouders met de algemene angstige klacht: ‘Je begrijpt het gewoon niet!’ Tegenwoordig is er meer dan ooit een gebrek aan intergenerationeel begrip in de hele samenleving.

Gelukkig hebben verschillende organisaties deze zaken in eigen hand genomen en hun eigen unieke manieren gevonden om vriendelijkheid ondanks de omstandigheden te verspreiden. Een mooi voorbeeld is De Compassionate Neighborhood Health Partners Society met programma’s die sociale interactie voor senioren mogelijk maakt die lijden aan eenzaamheid als gevolg van de pandemie. Het programma koppelt senioren aan vrijwilligers op basis van gedeelde interesses. Deze paren maken vervolgens wekelijks verbinding door middel van telefoon- of videogesprekken.

Door deze gesprekken tussen vrijwilligers en senioren ontstaan er leuke vriendschappen. Een gesprek tussen een 94-jarige man en een zestienjarige studente liep zelfs uit op het schrijven van memoires. En een 11-jarige leerde een 70-plusser Microsoft Exel.

Ook in Nederland zijn er leuke initiatieven. Tijdens de generatiegesprekken van hogeschool Windesheim gaan studenten en ouderen in gesprek om elkaar een inkijkje in hun leven te geven. Zo worden vooroordelen over en weer ontkracht en blijken studenten en ouderen soms meer gemeen te hebben dan gedacht. Studenten vonden het leuk en leerzaam. Zij noemden gesprekken soms ‘eyeopeners’, anderen zagen hun toch al positieve beeld bevestigd. En ouderen vonden het leuk om met jongeren in gesprek te gaan. Het was zelfs zo leuk, dat het niet bij één gespreksbijeenkomst bleef. De jongeren en ouderen gingen ook echt iets samen doen.

De coronapandemie is zeker niet gemakkelijk, maar de vriendelijkheid die is ontstaan ​​als reactie op de vele uitdagingen waarmee jong en oud te maken hebben gehad is ronduit inspirerend.

Kindness for children

Moedig kinderen aan aardig te zijn

Hoe maak je kinderen erop attent om aardig te zijn? Waarom is dat zo belangrijk?

eenzaamheid

Eenzaamheid: een groeiend probleem

Eenzaamheid wordt vaak gestigmatiseerd en een groeiend aantal volwassenen heeft ermee te maken.

COPYRIGHT | CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?