PLUSDENKER | Andrew Weil, integrale geneesheer

Andrew Weil | DoesPlus!

Vignet Mary Span | DoesPlus!
4 juli 2024

We kennen onze natuur niet meer

Plusdenkers | DoesPlus!De Amerikaanse arts Andrew Weil is niets minder dan een legendarische leider en pionier op het gebied van integrale en botanische geneeskunde. Zijn levenslange onderzoek naar geneeskrachtige kruiden, interacties tussen lichaam en geest en alternatieve geneeswijzen heeft hem tot een van ‘s werelds meest vertrouwde autoriteiten op het gebied van onconventionele medische behandelingen gemaakt. Nu, in de tachtig, is hij nog steeds het perfecte plaatje van gezondheid.

Gedurende zijn leven reisde Dr. Andrew Weil de wereld rond om holistische, op planten gebaseerde wellness te bestuderen. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Harvard Universiteit en hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Het lichaam wil gezond zijn (1995), Optimaal gezond in 8 weken (1998), Genezing komt van binnenuit (1999), het Handboek natuurlijke gezondheid en natuurlijke geneeswijzen (1999) en het kookboek Healthy Kitchen. Hij is ook de oprichter en directeur van het University of Arizona Center for Integrative Medicine en hij is hoofdredacteur van de website drweil.com. Hij is een pionier en leider in integratieve geneeskunde.

De klassieke geneeskunde kijkt
naar puur fysieke oorzaken en
nauwelijks naar de interactie
tussen lichaam en geest.

De klassieke geneeskunde is erg goed in het diagnostiseren en controleren van allerlei ziektes. Bij ernstige of aanhoudende symptomen is het altijd goed om een conventionele arts in te schakelen. Het profiteren van de diagnostische mogelijkheden van de standaardgeneeskunde wil nog niet zeggen dat je ook per se de behandeling ervan moet accepteren, vindt dr. Weil. Als de behandelingen onderdrukkend en giftig zijn, of als de geneeskunde niets meer te bieden heeft, is het gepast ergens anders hulp te zoeken. Je moet bovendien op je hoede zijn voor pessimistische houding van de medische sector ten opzichte van jouw genezing! Eenvoudig gezegd: er zijn teveel artsen zeer pessimistisch over de mogelijkheid dat mensen beter worden, en ze praten over hun pessimisme met patiënten en hun familie.

Tijdens zijn tochten en studies van de meest uiteenlopende therapieën heeft dr. Weil een grote collectie methoden en remedies verzameld die volgens hem veilig zijn, meer effect hebben, en in ieder geval goedkoper zijn. Veel van zijn patiënten hebben ernstige ziekten waarbij de genezingskans klein is. In zulke gevallen fungeert hij als raadsman en helpt hij patiënten bij het maken van een weloverwogen keuze bij het selectief gebruik van de conventionele geneeskunde en de combinatie ervan met alternatieven. Weil is een vurige voorstander van een preventieve leefstijl: “Ik zou willen dat meer mensen bij me komen voor ze ziek worden, omdat ik veel informatie heb over het reduceren van de kans op hart- en vaatziekten, kanker, hartaanvallen en andere levensbedreigende ziekten.”

Er zijn verschillende soorten
genezing en er is er altijd
één die werkt.
Blijf zoeken!

Door de vele diëten, trends en goedbedoelde adviezen raken mensen in de war of geven het maar op. Sommigen raken erdoor geobsedeerd. Dr. Weil heeft deze cyclus zich zien herhalen bij patiënten, vrienden en collega’s gedurende zijn hele carrière. Sommige diëten lijken te extreem en niet gezond. Andrew Weil denkt niet dat het een goed idee is om koolhydraten weg te laten. Het is een beter idee om geen alcohol te drinken en geen geraffineerd, bewerkt en gefabriceerd voedsel en vlees te eten. Het ergste is suiker, zout en synthetisch vet. Een dieet waarin dergelijk voedsel overheerst, houdt het lichaam in een ontstekingstoestand, die tot ziektes als diabetes en kanker kunnen leiden. Hij moedigt mensen daarom aan om voedsel te eten dat zo dicht mogelijk bij de manier ligt waarop de natuur het produceert. Hij moedigt ze ook aan om gezonde gewoontes te ontwikkelen.

Er zijn helaas maar weinig mensen die de lichaam- en geest-geneeskunde serieus nemen en het wordt niet onderwezen op de universiteit, behalve misschien als niet-verplicht keuzevak. Het mooie is dat er steeds meer aandacht komt voor het aspect bewustzijn. En dat zou wel eens de motor kunnen zijn om te bestuderen hoe de geest invloed kan hebben op het lichaam. Geloof in de genezende kracht kan de sleutel zijn tot succes. Andrew Weil ziet een verband tussen geest en genezing bij mensen met chronische ziekten als ze de omstandigheden inclusief de ziekte volledig accepteren. Deze verandering zorgt voor een diepe inwendige rust en gebeurt vaak als onderdeel van een geestelijk ontwaken en overgave aan een hogere macht. Maar de meeste mensen hebben (zelf)acceptatie niet hoog in het vaandel staan. Ze leven in een voortdurende confrontatie met de ziekte en proberen alle gebeurtenissen naar hun hand te zetten. Dat is vechten tegen de bierkaai. Het lichaam wil liever gezond zijn zonder tegenwerking van de mens zelf. Dat kost namelijk veel te veel energie, energie dat het lichaam juist nodig heeft om te kunnen herstellen. Als het oog niet naar buiten maar naar binnen gericht wordt, komt één van de belangrijkste kanalen voor de communicatie tussen lichaam en geest beschikbaar, aldus Weil. Dat is meditatie. Het is de juiste aandachtstechniek om de verslaving van gedachten door de dag heen te doorbreken of om te kalmeren.

(Zelf)acceptatie kan een
clou
tot genezing zijn.

Ik denk dat we op een keerpunt staan, vooral nu stress, verlammende depressie en een ongekende opioïdenverslaving zo’n grote impact heeft op mensen en samenlevingen. Steeds meer mensen geloven dat er iets grondig uit balans is in hun werk, hun leven, hun hele cultuur. Mensen trekken zich terug, worden eenzaam of ziek en weten de weg naar genezing niet meer te vinden. We kennen onze natuur niet meer.

Gelukkig wordt er al veel gedaan op het gebied van positieve psychologie, die zich richt op emotioneel welzijn. Een van de belangrijkste dingen die de afgelopen jaren is ontdekt, is dat het bewust cultiveren van een gevoel van dankbaarheid een van de krachtigste dingen is die je kunt doen om je gemoedstoestand op de lange termijn te verbeteren. Elke dag kun je met opzet een veerkrachtige en optimistische houding ten opzichte van het leven in jezelf ontsteken. Ook al voel je geen enthousiasme, doe het toch. Het gevoel zal oprecht worden en zijn uitwerking op jouw leven en lichaam hebben.

In deze uitdagende tijden hoop ik dat we de integrale geneeskunde en de levensstijlgewoonten meer gaan omarmen en gaan zien als onderdeel van de oplossing voor onze gezondheidszorgcrisis. Sowieso hebben we in Andrew Weil al een belangrijke expert en een begenadigd spreker voor een gezond leven gevonden!

Mary Span | DoesPlus!

AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 240704
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden
Nemonte Nenquimo | DoesPlus!

Nemonte Nenquimo,
plusdenker van de aarde

Nemonte Nenquimo wordt genoemd in de lijst van 100 in Time’s magazine als inheemse leider en milieuactiviste in de Amazone. Ze wil dat mensen wakker worden.

Holistische blik op kanker | DoesPlus!

Holistische blik
op kanker

Als er iemand ernstig ziek wordt, dan is de schrik groot. Vooral als het kanker is. Wat wil de ziekte zeggen?

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights