NEMONTE NENQUIMO | plusdenker van de aarde

Nemonte Nenquimo | DoesPlus!

Vignet Mary Span | DoesPlus!

 

1 juni 2024

Nemonte Nenquimo,
plusdenker van de aarde in de Amazone

Plusdenkers | DoesPlus!

Nemonte Nenquimo is een inheemse leider van het Waorani-volk in de Ecuadoraanse Amazoneprovincie Pastaza, een van de meest biodiverse regio’s op aarde. Nemonte kreeg wereldwijde aandacht toen ze een succesvolle rechtzaak leidde om een voorstel voor olie-exploitatie op 500.000 hectare Waorani-land te blokkeren. In Time’s magazine wordt ze genoemd in de lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Ze wil dat mensen wakker worden.

In haar recent uitgegeven memoires We Will Not Be Saved: A Memoir of Hope and Resistance in the Amazon, geschreven met en vertaald door haar Amerikaanse partner Mitch Anderson, documenteert Nemonte Nenquimo haar pad van vroege kinderjaren in een Waorani-dorp diep in het Ecuadoraanse regenwoud. Ze werd uiteindelijk een milieuactiviste en legde een verband tussen natuurbescherming en inheemse rechten. Het is ook een poging om de wereld te helpen begrijpen wat dat land in de Amazone voor haar, haar familie en gemeenschap betekent. De Waorani-stammen zijn van oorsprong nomadische jager-verzamelaars, die in het grootste deel van Ecuador leefden – land dat tot de meest biodiverse op aarde behoorde. Maar dat was voordat het werd bezet voor nederzettingen, vee, oliewinning, goudwinning en houtkap. Tegenwoordig leeft 80% van de Waorani-bevolking op een tiende van het oorspronkelijke voorouderlijke land. Misschien hebben de inheemse volkeren geen documenten van eigenaarschap van het land, maar ze zijn wel traditioneel gezien de eigenaren van ongeveer de helft van het Amazone-regenwoud.

Ons regenwoud is ons leven.

De vervuiling van water is een groot probleem. Giftige stoffen die in het water terechtkomen veroorzaken de dood van planten en dieren, beperken de voortplanting, veroorzaken immuunziekten en tasten de genen aan. Nenquimo is duidelijk: “Als we zo doorgaan vernietigen we beetje bij beetje de bossen, rivieren en vervuilen we de lucht. De gevolgen zullen verschrikkelijk zijn voor mensen en culturen over de hele wereld, voor alle vormen van leven. En ik wil dat mensen wakker worden.” Nenquimo ziet ook hoe de jonge Waorani wordt verleid door bier en geld, en besluit voor haar volk te vechten. De waarschuwingssignalen van de klimaatcrisis herinneren ons aan onze collectieve verantwoordelijkheid jegens de aarde.

Dit is haar boodschap aan ons:
Jullie beschaving doodt
het leven op aarde.

Haar leiderschap en vastberadenheid kwamen duidelijk naar voren in de historische rechtszaak die de Waorani-gemeenschap in 2019 won tegen de Ecuadoraanse overheid, waarbij het regenwoud van olieboringen werd gespaard. Nemonte’s visie op de toekomst omvat een wereld waarin inheemse volkeren worden gerespecteerd, de biodiversiteit wordt beschermd en duurzame ontwikkeling voorop staat. Door mensen bijeen te brengen in regiobrede bijeenkomsten, kon ze naast ouderen en jongeren ook verschillende stammen met elkaar verbinden, waardoor eenheid werd gebracht waar ooit verdeeldheid was. Ze trad ook op als eiser in een rechtszaak tegen de Ecuadoraanse regering omdat deze geen wettelijke toestemming had gekregen van de Waorani-stam om het land ter veiling aan te bieden. Haar inspanningen hebben wereldwijd bewondering en erkenning gekregen, en haar vastberadenheid om op te komen voor de belangen van toekomstige generaties maakt haar tot een prominente ‘Plusdenker en bewaker van de toekomst’.

Ze wordt niet voor niets genoemd
in de lijst van de 100 meest invloedrijke
mensen ter wereld in Time’s magazine (2023).

Nenquimo, moeder van een vierjarig kind, blijft vechten voor de rechten en het behoud van de Waorani en andere inheemse gemeenschappen. Ze maakt deel uit van de Ceibo Alliance , een door de inheemse bevolking geleide Ecuadoraanse non-profitorganisatie bestaande uit leden van de Kofan-, Siona-, Secoya- en Waorani-volkeren. De organisatie richt zich op inheems verzet en internationale solidariteit.

In haar boek getuigt ze van diepe spirituele wijsheid en verbinding met haar land en haar voorouders. Ik denk dat haar strijd het bewustzijn van mensen heeft vergroot. Het heeft de bedreigingen die Moeder Aarde ondervindt onder de aandacht gebracht en het heeft ons een hernieuwd gevoel van urgentie gegeven om elk land te beschermen. We zouden meer moeten luisteren naar de eeuwenoude wijsheid van inheemse volkeren. Stop dus met investeren in de bedrijven en activiteiten die de ecosystemen van onze planeet bedreigen, die inheemse volkeren in gevaar brengen en die klimaatverandering veroorzaken. Stop met investeren in vernietiging, stop met investeren in vervuiling! Investeer in dingen die een positieve impact hebben.

Mary Span | DoesPlus!

AUTEUR MARY SPAN ©DOESPLUS! | 240601
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden

Het inspirerende boek over Nenquimo

18-06-24: Mooi dat er nu ook een boek is over Nemonte Nenquimo met de titel ‘Dochter van de Amazone’. Als activist vecht zij voor het in stand houden van het Amazone-regenwoud en de leefwijze van de inheemse bevolking. Zo verhaalt ze over eeuwen van veroveringen, ze maakt korte metten met racistische opvattingen over inheemse volkeren en ze onthult een levensverhaal dat net zo imposant is als het Amazone-regenwoud zelf.
Johan Galtung | DoesPlus!

Johan Galtung,
change agent voor vrede

Johan Galtung heeft duizenden mensen geïnspireerd om zich voor vrede in te zetten. Wat was zijn geheim voor succes? 

Jane Goodall | DoesPlus!

Jane Goodall
hoopactivist

Levende legende – Jane Goodall – is 90 jaar geworden! 

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights