WELZIJN | vind vreugde in moeilijke tijden

Vreugde in moeilijke tijden | DoesPlus!

1 januari 2024 | Mary Span | Evolutiegids

Vind vreugde in moeilijke tijden

Zijne Heiligheid de Dalai Lama en aartsbischop Desmond Tutu behoeven geen introductie. Ze hebben een ongekende, vreugdevolle vriendschap ervaren, die zijn weerslag heeft gekregen in het Big Joy Project. We kunnen allemaal vreugde ervaren, ongeacht de omstandigheden. In deze onrustige en moeilijke tijden is dat hard nodig.

Hebben sociale media ons ervan weerhouden in het moment te leven en vreugdevol te zijn? In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen van 18-75 jaar ooit in het leven te maken met een depressie of het verlies van levensvreugde (2019-2022). Elk jaar geldt dat voor ongeveer 9,3% van de volwassenen. Een depressie zuigt alle levensvreugde en waarde uit het leven. Het is daarom belangrijk depressie te signaleren en te voorkomen.

Het ervaren van vreugde
kan betekenis geven aan ons leven.

Levensvreugde is een essentiële menselijke emotie, maar er was tot voor kort nog maar weinig onderzoek gedaan naar de betekenis ervan. Zijne Heiligheid de Dalai Lama (1935) en aartsbisschop Desmond Tutu (1931 – 2021) hebben bij leven van Tutu hun krachten gebundeld om te laten zien hoe we allemaal toegang kunnen krijgen tot meer vreugde. Mondiale iconen die vreugde brengen in moeilijke tijden worden nu helaas node gemist. Gelukkig resulteerde de vreugdevolle vriendschap tussen Tutu en de Dailai Lama in 2023 tot de start van het Big Joy Project, ‘s werelds grootste burgerwetenschappelijke project over vreugde, met bijna 70.000 deelnemers verspreid over meer dan 200 landen.

Onderzoekers van meer dan een dozijn instellingen, waaronder Harvard en Greater Good Science Center van Berkeley University of California, werkten samen om te bepalen of het dagelijks doen van van korte, eenvoudige oefeningen het gelukspotentieel geleidelijk kan vergroten en of er verschillen zijn op basis van factoren zoals leeftijd, ras en locatie. Het gratis online Big Joy-programma van een week lijkt mensen inderdaad te kunnen helpen zich gelukkiger te voelen. Big Joy stelt mensen ook in staat hun dagelijkse activiteiten en ervaringen vast te leggen en de impact ervan op het welzijn te meten.

Wanneer je verdrietig bent,
kijk dan opnieuw
in je hart
en zie dat je huilt
om wat je
vreugde schonk.
Kahlil Gibran

Wat blijkt? Als we in zeven dagen slechts zeven minuten besteden aan een micro-daad van vreugde, kunnen we volgens neurowetenschappers onze hersenen opnieuw bedraden en ons gelukkiger voelen in het leven. Vreugde is weliswaar een inside job, maar leidt tot emotioneel welzijn, positieve emoties, verbeterde relaties en een betere slaapkwaliteit. Dagelijkse micro-daden van vreugde, zoals het maken van een dankbaarheidslijst of het oefenen van een positiviteit, hielpen de deelnemers een toename van 25% in emotioneel welzijn te ervaren, een toename van 34% in het niveau van coping-perceptie en 12% in zelfbeheersing.

Hoewel de wetenschappelijke studie naar geluk en vreugde relatief nieuw is, hebben onderzoeken aangetoond dat het ervaren van vreugde ervoor zorgt dat de hersenen chemicaliën zoals dopamine, serotonine, oxytocine, endorfines en noradrenaline vrijgeven die verantwoordelijk zijn voor plezierige gevoelens en gelukkige associaties met bepaalde activiteiten. En er zijn talloze voordelen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid verbonden aan het ervaren van de positieve emoties die onder de brede categorie van vreugde vallen, zoals dankbaarheid, optimisme en ontzag, zoals een lager risico op hartproblemen  en een langere levensduur.

Tip voor de top:
creëer vreugde.

Vreugde is een emotie die echt van binnenuit komt. Het bestaat onder andere uit een gevoel van vitaliteit, geluk en je nuttig voelen. Het is een van de meest voorkomende emoties bij de mens en ertegenover staat verdriet, dat ook een van de meest voorkomende emoties is.

Hoe je vreugde kunt bereiken? Onder andere door het opschrijven van dingen die goed gingen gedurende een dag. Dit kan helpen om gewoontes te onderkennen en om de schoonheid van de dag te zien. Een oprechte glimlach naar de persoon die je passeert of een liefdevolle knuffel voor een familielid zijn enkele van de kleine dingen die het doen om ons hart en de harten van anderen met vreugde te vullen. Waarom het werkt? Door deze oefening leer je de betere dingen in je leven op te merken, te onthouden en ervan te genieten. Het kan je ertoe aanzetten meer aandacht te besteden aan positieve gebeurtenissen in de toekomst en er vollediger bij betrokken te zijn.

Ga in 2024 gewoon
eens lekker vreugdesnacken.

De studie naar geluk wordt al jaren behandeld als de heilige graal van de positieve psychologie, een relatief nieuwe subgroep van het vakgebied dat kijkt naar zaken als vreugde en dankbaarheid. In de sociale wetenschappen, de economie, de neurowetenschappen en zelfs de politiek bestuderen onderzoekers nu wat mensen gelukkig maakt, en volgen dit in alle klassen en culturen. (Zie: het Global Happiness Report.) In de Verenigde Arabische Emiraten is er nu een minister van geluk. Nieuw-Zeeland vindt brede welvaart en dus ook het geluk van mensen heel belangrijk. In 2019 presenteerde de regering Ardern daarom een alternatief economisch programma met bijbehorende rijksbegroting, het Wellbeing Budget. Dit betekent, dat naast aandacht voor economie ook veel oog is voor sociale en ecologische doelen. Om maar wat andere voorbeelden te noemen.

Het mooie van het Big Joy Project is dat mensen zich nog steeds kunnen aanmelden om deel te nemen. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van 2024 verwacht. En gezien de wereldomstandigheden – oorlogen, aardverschuivingen en bestaansonzekerheid – is het zeker de moeite waard om mee te doen.

Noot:
Ik besef heel goed, dat vreugde maar een gedeeltelijke oplossing is. We leven in het tijdperk van de eenzaamheid. We zijn weliswaar beter verbonden dan ooit, maar sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. In mijn artikel over de eenzaamheidsepidemie ga ik daar dieper op in.

Mary Span | DoesPlus!

AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 240101
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden
Geef Nederland vleugels | DoesPlus!

Geef Nieuw Nederland vleugels

We moeten elkaar weer meer echt in de ogen kijken, elkaar aandacht of een geluksgevoel geven. Of anders geformuleerd: geef nieuw Nederland vleugels.

Slecht nieuws | DoesPlus!

Kijk jij de andere kant op bij slecht nieuws?

We hebben allemaal wel eens de andere kant opgekeken bij slecht nieuws. Veertig procent doet dat. De wereld moet veranderd worden, maar niet door wegkijken.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Verified by MonsterInsights