GEZONDHEID | Lief zijn voor anderen is gezond

Socaal geven

2 mei 2021 | Mary Span | Evolutiegids
Waarom lief zijn voor anderen gezond is

De wetenschap laat zien dat altruïstisch gedrag, van formeel vrijwilligerswerk en geldelijke donaties tot willekeurige daden van alledaagse vriendelijkheid, niet alleen het welzijn bevordert maar ook bijdraagt aan een lang leven.

Studies tonen aan dat vrijwilligerswerk samenhangt met een 24% lager risico op vroegtijdig overlijden – en ongeveer hetzelfde doet als het eten van zes of meer porties fruit en groenten per dag. Bovendien hebben vrijwilligereen lager risico op een hoge bloedglucose en een lager risico op de ontstekingsniveaus die verband houden met hartaandoeningen.

Dat is nogal wat!

En deze gezondheidsbevorderende effecten van vrijwilligerswerk lijken in alle uithoeken van de wereld te worden aangetroffen, van Spanje en Egypte tot Oeganda en Jamaica, volgens een onderzoek op basis van de gegevens van de Gallup World Poll.

In een van die experimenten werden middelbare scholieren in Canada ofwel twee maanden toegewezen aan basisschoolkinderen ofwel op een wachtlijst gezet. Vier maanden later, nadat de bijles ruimschoots voorbij was, waren de verschillen tussen de twee groepen tieners duidelijk zichtbaar in hun bloedVergeleken met degenen op de wachtlijst, hadden middelbare scholieren die actief bijles gaven aan de jongere kinderen een lager cholesterolgehalte, evenals lagere inflammatoire markers zoals interleukine 6 in hun bloed – die behalve een krachtige voorspeller van cardiovasculaire gezondheid zijn, ook een belangrijke rol spelen bij virale infecties.

Maar het zijn niet alleen de effecten van formeel vrijwilligerswerk die in het bloed naar voren komen – willekeurige vriendelijke daden doen het ook. 

In een onderzoek in Californië hadden deelnemers die waren toegewezen om eenvoudige vriendelijke daden uit te voeren, zoals het kopen van koffie voor een vreemde, een lagere activiteit van leukocytgenen die verband houden met ontstekingDat is een goede zaak, aangezien chronische ontstekingen in verband zijn gebracht met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Bij een experiment moesten vrijwilligers verschillende beslissingen nemen, waaronder het al dan niet doneren van geld, terwijl hun handen werden blootgesteld aan milde elektrische schokken. De resultaten waren duidelijk: de hersenen van degenen die een donatie deden, lichtten minder op als reactie op pijn . En hoe meer ze hun acties als nuttig beschouwden, hoe pijnbestendiger ze werden. Evenzo lijkt het doneren van bloed minder pijn te doen dan ons bloed af te nemen voor een test, ook al is in het eerste scenario de naald misschien wel twee keer zo dik.

Er zijn nog meer effecten te melden.

Aan de andere kant kan het uitgeven van geld aan anderen in plaats van voor uw eigen plezier leiden tot een beter gehoor , een betere slaap en een lagere bloeddruk, met even grote effecten als het starten van nieuwe bloeddrukverlagende medicatie.

Voor sommigen zullen dit geen verrassende uitkomsten zijn.

Mensen zijn immers extreem sociaal, we hebben een betere gezondheid als we onderling verbonden zijn en geven. Neuroimagining-onderzoeken van assistent-professor Tristen Inagaki aan de San Diego State University en haar collega’s laten zien dat deze hersengebieden ook oplichten als we steun geven aan andere dierbaren.

Er zijn nóg meer voordelen te melden.

Behalve dat de zorgverlening en ondersteuning lonend is, bracht evolutie het ook in verband met minder stress. Als we vriendelijk handelen of zelfs maar nadenken over onze vroegere vriendelijkheid, neemt de activiteit van het angstcentrum van onze hersenen, de amygdala, af. Want als we angstig zijn of gestressed zijn, zijn we niet in staat om anderen te helpen.

Empathie, een kwaliteit die sterk verbonden is met vrijwilligerswerk en geefgedrag, is erfelijk – ongeveer een derde van hoe empathisch we zijn, is te danken aan onze genen. Dat betekent niet dat minder empathische mensen gedoemd zijn te mislukken. We kunnen immers onze empathische spieren oefenen door te geven. Met het voorgaande in gedachten zouden we zeker allemaal in de toekomst wat meer tijd kunnen geven voor een momentje vriendelijkheid.

Zingeving leer je door anderen

Zingeving leer je door anderen

Om een zinvol mens te zijn hebben we tradities nodig, zegt Peter Abspoel in ‘Stiefkind van de rede’.

Kindness for children

Moedig kinderen aan om aardig te zijn

Hoe maak je kinderen erop attent om aardig te zijn? Waarom is dat zo belangrijk?

COPYRIGHT | CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?