BYRON KATIE | verander overtuigingen in wijsheid

Verander overtuigingen | Mary Span

Vignet Mary Span | DoesPlus!
11 mei 2023

Hoe verander je een beperkende overtuiging in wijsheid?

Er is een nieuw verhaal nodig om ons te bevrijden van het overweldigende efficiënte denken en beperkende overtuigingen. We moeten onze relatie tot de natuur, onze medemens, de samenleving, de politiek en vooral tot onszelf opnieuw uitvinden. Maar hoe verander je een beperkende overtuiging in wijsheid? Byron Katie helpt.

De Scandinavische landen bieden ons een waardevolle casestudy voor wat mogelijk is. In de 19e eeuw was deze regio de minst ontwikkelde van Europa – agrarisch, verarmd en ondemocratisch. Halverwege die eeuw begon een handjevol visionaire denkers echter een programma van breed onderwijs op te zetten, waarbij gedurende de daaropvolgende decennia een kritieke massa van de bevolking werd onderwezen om een ​​groter identiteitsgevoel en politiek bewustzijn te krijgen. Het was hun bedoeling om eudemonisme (te vertalen als ‘goed voor de ziel’) op te bouwen binnen de bevolking, zodat mensen wegen konden vinden om te floreren. Nu staan ​​ze op de hoogste plaats ter wereld in het jaarlijkse World Happiness Report.

Wat zegt dit over het hebben van overtuigingen?

Het toppunt van wijsheid is niet iets dat alleen beschikbaar is voor een selecte groep, maar is een aangeboren waarheidsbesef dat wordt geblokkeerd en vergeten door de opeenstapeling van culturele gewoonten en belemmerende overtuigingen. We worden allemaal geboren met de positieve eigenschap deugd, maar deze moet zorgvuldig worden onderhouden om uit te kunnen groeien tot een gezond waardensysteem. We moeten in contact blijven met onze innerlijke waarheid en leren deze vaardig uit te drukken in de wereld.

Verhalen en overtuigingen
regeren de wereld.

Het zijn de verhalen die we ons laten vertellen, het zijn de verhalen die we adopteren, het zijn de conclusies die we trekken. Die zien we terug als overtuigingen en gedrag. Die al dan niet beperkend of negatief zijn. Als we twee overtuigingen hebben die met elkaar in conflict zijn, of als onze woorden en daden niet overeenkomen, dan ervaren we een onplezierig gevoel of stress. Om dat gevoel te vermijden of weg te stoppen, verdedigen we de keuzes die we maken: zelfrechtvaardiging.

Hoe verklaren we de enorme variatie in overtuigingen? Overtuigingen hebben de neiging om van generatie op generatie te veranderen. Als we terugkijken op de geschiedenis, zien we dat we nu anders tegen zaken als slavernij of geweldsdelicten aankijken dan in voorgaande eeuwen. Martin Luther King Jr. hield in 1965 een beroemde toespraak waarin hij verklaarde dat ‘de boog van het universum lang is, maar nu meer en meer buigt naar gerechtigheid‘. Slavernij, die vroeger wijdverbreid was, is overal ter wereld verboden (hoewel het nog steeds illegaal gebeurt). Veroveringsoorlogen hebben hun legitimiteit als nationaal beleid grotendeels verloren (maar nog niet voor iedereen!). De rechten van kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, kinderen, mensen van kleur, LHBT-gemeenschappen en etnische minderheden, zijn door veel landen wettelijk erkend.

Mensen zijn ingewikkelde wezens. Mensen leiden het liefst een leven dat consistent is. Met ons vermogen te denken en te analyseren en door te voelen schieten de overtuigingen van mensen alle kanten op. Als wij niet het vermogen hebben om te verbinden en naar elkaar te luisteren, dan worden de verschillen groter. Mensen worden tegen elkaar opgezet en de verdeeldheid blijft groeien. Het is veel effectiever om naar de eigen overtuigingen te kijken, die geboren zijn in jouw geschiedenis. 

Vier vragen die je leven veranderen.

Iemand die een levensveranderend inzicht kreeg tijdens haar tien jaar lang durende depressie, was Byron Katie. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan haar gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, onderzocht ze haar gedachten. Katie heeft een heel mooi boek geschreven: ‘Vier vragen die je leven veranderen’. Vaak ontdek je welke overtuigingen je hebt tijdens een stressvolle situatie. Neem dan de tijd om dit te onderzoeken, eventueel onder begeleiding van een coach of therapeut. Zo krijg je een helder beeld van welke belemmerende overtuigingen jij hebt.

Vraag 1: “Is het waar?”

Misschien is je overtuiging voor een deel waar. Je kunt die overtuiging herkaderen: als je het kader verandert, verandert ook jouw conclusie en jouw gedrag.

Vraag 2:
“Kun je voor 100% zeker weten
dat het onder alle omstandigheden altijd waar is?”

Misschien is iets in een bepaalde omgeving wel waar, maar in een andere omgeving helemaal niet.

Vraag 3:
“Hoe voel je je hierbij?”
of
“Wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?”

Misschien voel je je er helemaal niet prettig onder, maar heb je het nu eenmaal voor waar aangenomen.

Vraag 4:
“Wie zou je zijn zonder die overtuiging?”

Negen van de tien keer merk je: dat zou wel fijn zijn. Als ik niet meer de overtuiging zou hebben dat ik niet goed genoeg zou zijn. Dat ik te jong of te oud bent. Niet genoeg gestudeerd heb, niet geliefd ben. Dat ik perfect moet zijn. Dan ben je altijd krampachtig bezig om alles zelf te doen of om alles steeds te willen controleren. Keer die beperkende gedachte eens om en bedenk dat je prima bent zoals je bent. Zoek naar een positieve visie waar je meer mee kunt en die een uitweg biedt uit de beperking van je leven. Je kunt jouw nieuwe visie een intentie meegeven. Vanuit een intentie kies je bewust een richting of pad die jou dient. Deze spreek je uit en dat wat je uitgesproken hebt zal zich manifesteren.

Jouw morele overtuigingen hebben grote invloed op jouw leiderschap. Deze geven betekenis aan de wereld om je heen. Ook al is het soms moeilijk om negatieve gedachten of beperkende overtuigingen uit te schakelen, op lange termijn kun je veel baat hebben bij het werk van Byron Katie. Soms kun je nog steeds een aanval van negatieve gedachten hebben, maar je kunt leren om het sneller te herkennen en deze te kantelen naar impact voor de wereld.

Mary Span
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 230511
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Het leven is jazzy | DoesPlus!

Het leven is jazzy

Het universum is geen machine, maar eerder een organisme dat zich in alle richtingen vertakt en evolueert.

De grote onthechting | DoesPlus!

De grote onthechting

Een halve eeuw van eigenbelang heeft ons leven tot een hel gemaakt. De grote onthechting heeft toegeslagen.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights