PURPOSE | wat is de reden van ons bestaan?

Reden van ons bestaan | DoesPlus!

28 december 2023 | Mary Span | Evolutiegids

Wat is de reden van ons bestaan?

Wat is de zin van ons bestaan? Het westerse denken wordt gedomineerd door de traditionele religie en atheïsme. Steeds meer doet de gedachte opgeld, dat er inderdaad een kosmisch doel bestaat. Zoals verruiming van ons bewustzijn of dat de kosmos zelf een bewuste geest is. Of zijn we met z’n allen verwikkeld in een groots kosmisch drama?

Vele filosofen en onderzoekers hebben boeken vol wetenschappelijk jargon geschreven over de reden van ons bestaan. De huidige tijd wordt gedomineerd door twee gedachten: die van het wetenschappelijk materialisme dat alleen de dingen accepteert die meetbaar zijn en de ideologie die een God aanbidt, een God die de bestuurder van het heelal en de bepaler van ons leven is.

Je moet niet alles
geloven wat je denkt.
Loesje

Maar andere onderzoekers denken dat het heelal ooit zal ophouden te bestaan, dat alle energie opgebruikt zal zijn of dat alle materie zal zijn opgeslokt door zwarte gaten. De kosmos kan immers opbloeien, maar ook worden vernietigd door krachten om ons heen. Daarom heeft ons leven geen betekenis.

De jezuïet en geoloog Pierre Teilhard de Chardin (1881 – 1955) zag het anders. Hij gelooft in een persoonlijke God, die aanstichter en eindpunt van kosmische evolutie is. Hij gelooft dat het universum evolueert naar een hoger bewustzijn. Wij zijn immers door alle materiële, organische en psychische aspecten van ons wezen verbonden met alles wat ons omringt. En we zijn op een evolutionair pad op weg naar ontvouwing van totale harmonie. Een gedachte die inmiddels door velen wordt gedeeld. Want niets mooier dan dat we samen uiteindelijk vrede in een hogere sfeer van bewustzijn zullen bereiken.

Er is niets erger
dan het bewustzijn
van een verspild leven.

Atheïst en filosoof David Benatar uit Zuid-Afrika ziet dat totaal anders. Hij wordt gezien als de meest pessimistische filosoof. Hij denkt dat de aarde een betere plek zou zijn als het bewuste leven helemaal zou verdwijnen. “De kwaliteit van het menselijk leven is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, eigenlijk behoorlijk afschuwelijk”, schrijft hij in The Human Predicament. “Gedwongen om te werken, vinden we ons werk vaak uitputtend; zelfs zij die van hun werk genieten, kunnen professionele ambities hebben die onvervuld blijven. Veel eenzame mensen blijven alleenstaand, terwijl degenen die trouwen veelal gaan scheiden. Mensen willen jonger zijn en zich jonger voelen, en toch worden ze meedogenloos ouder. Elke geboorte is in afwachting van de dood.” Hij vraagt zich af of het leven wel de moeite waard is om door te gaan. Een heel ongemakkelijke filosofie, maar er zit wel wat in.

Philip Goff, professor aan de Durham University in Engeland, is een voorstander van de doctrine dat al het materiële, hoe klein ook, een element van individueel bewustzijn heeft. Goff heeft een nieuw boek gepubliceerd, Why? The Purpose of the Universe. Hij is een voorstander van panpsychisme, dat stelt dat het menselijk bewustzijn slechts een van de vele soorten in het universum is. Maar hij is ook aanhanger van pan-agentialisme,  de opvatting dat fysieke entiteiten bewust zijn en bereid zijn om rationeel te reageren op de aard van hun ervaring. Hij gelooft dat het universum zelf een ingebouwd doel heeft en dat wij de mogelijkheid van bewustzijn en keuzevrijheid hebben om het leven te leiden dat wij voor ons zien.

Wie ben je eigenlijk?

Wat betekent het uiteindelijk? We moeten zelf betekenis geven aan ons leven. Als ik bepaalde activiteiten zinvol vind – zoals het vinden van een geneesmiddel tegen kanker of door het maken van kruiswoordraadsels – volgt daar dan niet uit dat die activiteiten zinvol zijn, en dat mijn leven dus ook zinvol is? Is het eigenlijk aan mij om te beslissen of mijn leven betekenis heeft?

Ik ben er zeker van dat veel lezers nu in rep en roer zijn over de vraag wat nou eigenlijk de zin van ons bestaan is. Ik geloof dat er overweldigend bewijs is voor het bestaan ​​van een kosmisch doel. Of dat bewijs een grote betekenis voor ons leven vormt, is de volgende vraag. De betekenissen die we aan ons eigen leven geven, mogen misschien onbetekenend lijken vanuit het perspectief van het universum, maar misschien is het juist de bedoeling dat wij zelf de stipjes op de horizon zetten, naar eigen keuze…

 

Mary Span | DoesPlus!

AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 231228
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden
Geef Nederland vleugels | DoesPlus!

Geef Nieuw Nederland vleugels

We moeten elkaar weer meer echt in de ogen kijken, elkaar aandacht of een geluksgevoel geven. Of anders geformuleerd: geef Nieuw Nederland vleugels.

Hoe externe factoren je leven bepalen | DoesPlus!

Hoe perceptie je leven bepaalt

Celbioloog prof. Bruce Lipton ontdekte dat we geen slachtoffer van onze genen zijn. Ons welzijn kunnen we beïnvloeden door gezondmakende gedachten.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights