AANDACHT | innerlijke aandacht laat je groeien

Aandacht | Mary Span

Vignet Mary Span | DoesPlus!
13 juli 2022

Innerlijke aandacht laat je groeien

Behoefte aan aandacht is een mens eigen. Waarom heb je altijd complimenten, goedkeuring of aandacht van anderen nodig? En hoe kun je daarmee stoppen? Wanneer is aandachtzoekend gedrag gezond of ongezond? Door dit artikel te lezen kun je ontdekken of je aandacht zoekt en kun je betere methoden vinden om aan jouw eigen emotionele behoeften te voldoen.

Niemand kan een leven leiden zonder aandacht te krijgen of aandacht te geven. Dat is de gewoonste zaak van de wereld. Maar je kunt ook verslaafd raken aan aandacht of juist bezwijken door te weinig aandacht. Als er door omstandigheden te weinig aandacht aan een kind wordt gegeven, dan ontstaat er bij het kind een blokkade die belemmerend kan werken op de rest van z’n leven. Het kind, en ook later als volwassene, kan door de ontstane blokkade moeilijk contact leggen met z’n essentie, z’n eigen ZIJN. En dat komt bij heel veel mensen voor.

Bij gebrek aan aandacht ontstaat er
een gemis, een innerlijke leegte.

Een synoniem voor leegte is angst. Een leegte zoekt altijd naar opvulling. Mensen die leegte ervaren, zoeken de volte bij een ander en door bij die ander te zijn, de ander als ‘t ware te ‘omklemmen’, verdwijnt hun angst. Voor even. De persoonlijkheid gaat zich nog sterker richten op aandacht krijgen, liefde in z’n leven willen hebben of gehoord willen worden. Het ego van de mens (het deel van de persoonlijkheid dat materieel, ik-gericht en onbewust is en de groei van de immateriële essentie kan belemmeren) wordt aandachtvragend, veeleisend of dwingend. Ze hebben steeds de ander nodig om hun leegte minder scherp te maken. Dat legt een grote belasting op de ander, want die voelt zich energetisch leeggezogen.

In feite wil de essentie
van de mens van z’n blokkade af.

We worden zo gebombardeerd door de materiële impulsen van het alledaagse leven dat je de impulsen van jouw essentie niet meer ‘voelt’. Een kind dat te maken heeft gehad met te weinig aandacht, zal zich altijd heel onveilig en onzeker voelen en stopt z’n kern heel diep in zichzelf weg. Een kind wil immers niet meer in z’n ziel gekwetst worden. Dit kan pijnlijk en onaangenaam zijn. Er kan zelfs een ziekte ontstaan. Daardoor zullen er situaties of gebeurtenissen ontstaan die je zullen noodzaken terug te keren naar jouw ware Zelf ofwel je vrije, innerlijke observator (jouw gedachtenwereld representeert jouw beperkte denkwereld). Allemaal bedoeld om je te dwingen naar het eigen ZIJN terug te keren. Dan kun je met de innerlijke leegte of gemis op een opbouwende manier aan de slag gaan, waardoor de blokkade opgeheven kan worden en je contact kunt krijgen met jouw eigen essentie. Je bent dan in staat om je eigen Liefde te voelen.

Maar ja, hoe kun je
constructief aan de slag gaan?

Daarvoor zul je de balans tussen jouw materiële en immateriële energetische vermogens moeten herstellen. Het is heel belangrijk om als waarnemer jezelf gade te slaan en te observeren wat je allemaal aan het doen bent. Dat betekent inzicht in jezelf verkrijgen, de stilte in jezelf opzoeken, emoties verwerken, anderen maar ook jezelf vergeven en jouw intuïtie ontwikkelen, zodat je in contact kunt komen met jouw essentie. Het is belangrijk om je over te geven aan de leegte in jezelf. De ervaringen die daarmee gepaard gaan, zullen leiden tot bewustwording. En die dragen bij tot inzicht en tot een beter contact met jouw bron.

Eén doel in het leven
staat centraal:
de groei van jouw ziel.

Contact met jouw essentie vertaalt zich in ingevingen, energetische impulsen, onrust maar ook blijdschap over iets. Onrust betekent dan dat iets ‘niet goed’ voelt, blijdschap of vreugde dat iets ‘goed’ is. Contact met jouw bron geeft je het gevoel dat je leeft. Het leven is een en al dualiteit. Als je dat accepteert, kun je ervaren dat de essentie alomvattende Liefde IS. Want Liefde, die puur en vreugdevol is, is de allersterkste kracht in het universum, een kosmische impuls die elk levend ding schept, in stand houdt, stuurt en bezielt. Als je eenmaal jouw angst overwonnen hebt, ben je bevrijd voor de rest van het leven, omdat je de Liefde in jezelf hebt verworven.

Mary Span | DoesPlus!

AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS | 220713
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Ego | DoesPlus!

Het ego is niet
wie je werkelijk bent

Het woord ego heeft in het dagelijks leven vele betekenissen. De een ziet het als ‘zelfbewustzijn’ en weer een ander als ‘verikking’. Wat is het nou echt?

Liefde | DoesPlus!

Hoe meer liefde, hoe mooier de creatie

Wat zou er gebeuren als we ons zouden laten leiden door liefde of zachte energie in plaats van te corrigeren of te vechten?

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights