28 juni 2022 | Mary Span | Evolutiegids
Het ego is niet wie je werkelijk bent
Het woord ego heeft in het dagelijks leven vele betekenissen. Sommigen gebruiken het in de naam van hun onderneming, anderen wijzen met hun beschuldigende vinger naar die ego’s. De een ziet het als ‘zelfbewustzijn’ en weer een ander als ‘verikking’. Wat is het nou echt?
‘Het ego is een vervelend ding, het wint altijd en verliest altijd. Zijn vermogen om een fantasiewereld te creëren is immens. Het streeft altijd naar sensatie en opwinding. Het zorgt voor problemen en angst‘, aldus filosoof Jiddu Krishnamurti (1895 – 1986). Dat klinkt niet goed…
Het ego is een manifestatie van het ik-bewustzijn, dat zich uit in een soms ver doorgetrokken vorm van eigendunk. Het kan de essentie van ons ZIJN belemmeren en verduisteren. Het blokkeert dus ons gevoel en intuïtie. In feite zorgt een sterk ego voor onbalans in onszelf en is gebaseerd op angst.
Als we in het NU leven, kennen we geen angst.
Maar we leven ons liever uit in de materie, want die zien we steeds om ons heen. We leven liever in het verleden en in de toekomst dan in het NU. Daardoor wordt onze intuïtie overstemd. We horen de ingevingen niet meer. We vluchten liever in de materie en creëren zo een illusie van overtuigingen, opvattingen, meningen en verhalen. In de stilte worden we geconfronteerd met ons ego en een zee van gedachten. Daarom zitten we niet op stilte te wachten, want stilte confronteert ons met de leegte van de materie.
Eigenlijk voert het ego een onbewust leven.
Het ego staat de ontwikkeling van het eigen ZIJN in de weg. Let wel: het ego is op zich niet negatief, het staat ook voor zelfbescherming. We hebben het ook nodig om ons staande te kunnen houden in het materiële leven. Maar vaak heeft het ego een negatieve uitwerking, omdat er onbewust mee omgegaan wordt. Er hopen zich blokkades op in ons lichaam, omdat we steeds onbewust reageren op de buitenwereld en we steeds verdedigingsmechanismen inzetten. Wie zelf aanvalt wordt niet aangevallen, is de gedachte. Als je zelf de touwtjes in handen hebt, heb je de controle. Of dat echt zo is, is een ander verhaal.
Het ego drukt zich uit via onze gedachten.
Ego is macht willen hebben: macht over de materie en over andere mensen. Macht is altijd ego, omdat macht en de honger naar macht voortkomen uit een willen hebben. Het is dominantie willen hebben over anderen. Daaronder zit pure angst. Mensen die meer in evenwicht zijn tussen materie en de essentie zijn vaak gevoelige mensen die hoger bewustzijn willen bereiken. Ze worden niet al te serieus genomen, omdat ze door hun zachtaardigheid gemakkelijk te overrulen zijn. Wel houden ze de ego’s door hun ZIJN een spiegel van een leeg materieel leven voor. En daar storen ego’s zich enorm aan met alle gevolgen van dien.
Wij zijn ons er niet van bewust dat we uit de chaos van de materie kunnen stappen. Bewust stilte zoeken, bewust stappen terugdoen, bewust wat minder van alles in plaats van meer, meer, meer, bewust wat meer aandacht voor elkaar en voor ons eigen ZIJN, in plaats van ons mee te laten voeren door de materiële waan van de dag. Als we dát zouden doen, dan zouden wij onze balans in onszelf terug kunnen vinden.
We kunnen bewust worden.
Wanneer we in het NU kunnen zijn, onze gedachten minimaliseren maar wel het ZIJN bewust waarnemen, dan is het ego van hebzucht en macht uitgeschakeld. We zijn dan in staat om meteen te zien wat er echt gaande is. Reageren we niet op een gebeurtenis van buitenaf, nemen we bewust waar en zijn we bovendien in overgave naar dat wat er is, dan zijn we vrij van het ego. Zodra onze gedachten vanuit het ego weer beginnen, begint het hele gebeuren met emoties, oordelen, veroordelingen, angst, macht en controle willen hebben weer opnieuw. Gedachten zijn nooit neutraal. Bewust waarnemen van ons ZIJN is dat wel.
We leven in een samenleving die gedomineerd wordt door het ego en de daaruit voortkomende emoties en geweld. De energetische blokkades die hierdoor ontstaan belemmeren ons om tot inzicht te komen. Onbewust bepaalt het ego vanuit onze egogedachten onze handelingen. Gaan we bewust om met ons leven – door in het NU te leven, in het ZIJN te zijn en WAAR TE NEMEN -, dan heeft dat een positieve invloed op ons functioneren binnen onze relaties, werk en maatschappij.
Er is veel moed nodig om vrij te worden van het ego.
Het probleem is dat onze samenleving een groot EGO is. De mensenwereld verkeert in een vicieuze cirkel van collectieve angst, die voortkomt uit egogedachten. Als we wakker zijn, dan zien we dat er achter die angst een groot verlangen schuilt. Een verlangen naar heelheid en liefde. Liefde vormt de kern van wie wij zijn. De zin van het leven, de liefde, het geluk, die zitten in het ZIJN. Liefde komt niet uit een app en wordt ons nooit gegeven door ons ego, maar komt voort uit onze ware essentie. De wereld wordt er echt mooier door.
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUSGIDS | 220628
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Oosterse filosofie zegt dat er geen ‘zelf’ is
De moderne neurowetenschap levert bewijs dat aansluit bij de oosterse visie, en onthult dat de linkerhersenhelft voortdurend verhalen creëert om de werkelijkheid te interpreteren, wat leidt tot een verkeerde identificatie met deze zelfverhalen. Dit valse zelfgevoel, dat vaak wordt gelijkgesteld met de onophoudelijke interne dialoog, draagt aanzienlijk bij aan het mentale lijden van de mens. De westerse visie is dat het ‘zelf’ de piloot is, terwijl de oosterse visie is dat het ‘zelf’ een illusie is. Neurowetenschappers zeggen dat er geen zelfcentrum in het brein bestaat. Bron: BigThink.
Wij zijn energie!
Eeuwenlang hebben mensen energie en aura’s waargenomen, maar konden er niet echt de vinger op leggen.
Vlieg er ‘ns uit
Velen hebben hun kastelen op zand gebouwd, maar na inzicht begon onze basis weg te spoelen. Wat nu?