PLUSDENKEN | positiviteit beïnvloedt gezondheid

Denk positief | Mary Span

9 augustus 2015 | Mary Span | Evolutiegids

Positieve gedachtekracht beïnvloedt gezondheid

Boeddha zei het al: ‘Doe niets wat schadelijk is, ontwikkel een overvloed aan verdiensten en tem je geest.’ De geest is de wortel van alles: de schepper van geluk, gezondheid en lijden. Jouw positieve denken is niet iets wat je bent, het is iets wat je doet.

Helaas zien we in de huidige gezondheidszorg weinig tot geen aandacht voor een holistische aanpak waarbij de geest wordt betrokken. Zo zegt dr. Larry Dossey in zijn boek Voorbij het lichaam – een nieuwe benadering van genezen stil te staan bij het huidige zorgstelsel, waarbij medicijnen bij ziekte automatisch worden voorgeschreven zonder in te gaan om het achterliggende verhaal. Vooral bij psychologen, psychiaters en hulpverleners is volgens het boek Tegen de tijdgeest onvoldoende begrip en interesse voor de geestelijke crisis waarin patiënten verkeren.

Als je beter voor jezelf zorgt,
ga je jezelf beter voelen.

We beginnen in de voorhoede van onze samenleving steeds meer acht te slaan op onderzoeken die aantonen welke effecten gedachten en emoties op onze genen en dus op onze hormonen, je immuunsysteem en hersenen hebben. Gelukkig dienen er zich nieuwe therapieën aan die in korte tijd soulaas bieden.

Uit een onderzoek van dr. Jean Kristeller, psychologe aan de Staatsuniversiteit van Indiana, blijkt, dat als artsen de tijd namen om met ernstig zieke kankerpatiënten over hun spirituele zorgen te praten deze patiënten melding maakten van een verbetering van de kwaliteit van hun leven en minder vaak depressief waren. Die koestering – zo noem ik het maar even – hoeft niet meer tijd in beslag te nemen dan 4 tot 9 minuten! Zo hebben meditatie en mindfulness meer te bieden voor de gezondheid van mensen dan alle farmaceutische middelen bij elkaar.

Mediteren is je innerlijke schoonheid
in alle richtingen uitbreiden.

Uit een onderzoek bij Tibetaanse monniken die veel mediteren blijkt dat er een sterkere toename van de gammagolven optrad, het type dat een rol speelt bij aandachtsconcentratie, herinneringsvermogen en leervermogen. Ook bleek dat hun breinactiviteit toenam in de gebieden die actief zijn bij positieve emoties als geluk. Dit betekent dat we, als we mediteren, de delen van onze hersenen die onze geluksgevoelens
reguleren, versterken.

Wat we in ieder moment denken, voelen, zeggen en doen zendt een resonantieveld uit in het universum. Ons bewustzijn bestuurt deze energie. Daarom geldt dat als we ons richten op de gewenste resultaten, onze energieën ons zullen ondersteunen om die resultaten te verkrijgen. Dat is een metafysische wet. Door middel van deze vier vormen (gedachten, gevoelens, woorden en daden) en onze visualisaties creëren we. Als we ons verenigen in het Licht, worden we zelf de scheppers.

Visualiseer wat je gelooft.

Uit onderzoek blijkt ook dat het benutten van visualisaties helpt om je tegen een ziekte te verdedigen. Hoe groot de mogelijkheden voor visualisatie zijn, blijkt uit een recent onderzoek van dr. Carol Dweck. Zij stelde vast dat leerlingen die dachten dat groei van hun intelligentie mogelijk was, steeds betere scores behaalden. Als we ons iets kunnen voorstellen, kunnen we het ook creëren. Als je je geest vervult van positieve beelden van welzijn, creëer je daarmee een omgeving die het genezingsproces in werking stelt en bevordert.

Negatieve voorstelling van ouder worden bijvoorbeeld kunnen ons leven verkorten, terwijl positieve voorstellingen het verlengen. Oudere mensen met een positieve geesteshouding bleken maar liefst gemiddeld 7,5 jaar ouder te worden dan oudere mensen met een negatieve instelling. Optimisme is heilzaam. Bovendien is het herinneringsvermogen van positief ingestelde ouderen beter en blijven zij langer gezond. Dat blijkt uit een onderzoek van dr. Hans Jürgen Eysenck, die ruim twintig jaar onderzoek deed bij 13.000 Europeanen.

Zelfzorg is niet egoïstisch.

Wanneer we onszelf bevrijden van ziekte of stress met gebruikmaking van de juiste geesteshouding, overtuiging, koestering, autosuggestie, bidden of mediteren, ontsluit het lichaam de mogelijkheden voor zelfgenezing. Als je beseft dat jij bij iedere gedachte en elk gevoel op elk moment van de dag bezig bent met het veranderen van je genen en je cellen, beschik je plotseling over een mate van controle op je gezondheid en geluk dat een doorslaggevend verschil maakt. Door je overtuigingen, gedachten, gevoelens positief te veranderen in een geesteshouding en navenant gedrag van positiviteit, menslievendheid (voor zowel jezelf als de ander) en dienstbaarheid kun je een opgaande gezondheidscyclus creëren.

Niet alleen zul je je er geestelijk goed bij voelen, maar ook komt dit je lichaam ten goede. Zo zorgen we bewust dat er goede signalen naar onze cellen en genen gaan. Zulke signalen verminderen stress en zijn bevordelijk voor heilzame hormonen en duizenden andere lichaamsstoffen. Uiteindelijk heeft een verandere geestesinstelling en duidelijke intenties – want daar praten we over – ook een positieve invloed op onze omgeving.

Wacht niet op een goede dag,
maak er een!

Het is jammer dat de huidige gezondheidszorg zo weinig aandacht heeft voor de holistische aanpak. Daarbij is er aandacht voor de hele mens – mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel. Bij het spirituele aspect is namelijk weinig commercieel gewin te behalen, omdat meditatie, bewustzijn en zelfontplooiing veelal zelf kan en moet worden gedaan. In de geschiedenis van de heelkunde bevinden we ons echter in een overgangsfase. De moderne medische technologie heeft ons grote voordelen gebracht. Nu begint het ons te dagen dat de oplossingen die we altijd buiten onszelf zochten in het niet vallen bij de oplossingen die uit ons eigen bewustzijn komen. Want door bewustzijn in ons lichaam gerealiseerde verbeteringen onthullen ons het krachtigste instrument voor genezing.

Onderzoek heeft aangetoond dat de wereld buiten ons wordt beïnvloed door iedere verbetering die we in ons innerlijk realiseren. De stapel onderzoeksresultaten die in die richting wijzen wordt jaarlijks steeds groter. We beginnen in te zien dat ons hele lichaam met al zijn cellen en genen ontvankelijk zijn voor iedere gedachte die, en elk gevoel dat door ons heen gaat. Daarom kunnen we nú de verantwoordelijkheid nemen voor de aard van onze gedachten en gevoelens die mededogen, vriendelijkheid, liefde en goede wil verbreiden. Boeddha heeft het allemaal al lang geleden begrepen. Nu wij nog.

Mary Span
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 150809
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Plusleven | DoesPlus!

Hoe we bewust een plusleven
kunnen creëren

We zijn teveel belast met beperkende overtuigingen. Als je belemmerende overtuigingen herkent, kun je ze ombuigen naar helpende overtuigingen.

Wereldbeeld | DoesPlus!

We hebben een nieuw
wereldbeeld nodig

De westerse beschaving is over haar houdbaarheidsdatum heen. Lees hier meer over oorzaak en nieuw perspectief.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights