BEST AGE | de derde levensfase

Derde levensfase | Mary Span

Vignet Mary Span | DoesPlus!
25 december 2022

Genieten of niks doen, wat zal het zijn in de derde levensfase?

Wat betekent de derde levensfase voor jou? Ouder en wijzer worden? Ontspannen zijn? Werken? Breng je tijd door op de golfbaan, in entertainmentsferen of werk je nog? Ouder worden is voor 93 procent van de Nederlanders bepaald geen negatieve ervaring. Bijna de helft beschouwt de derde levensfase zelfs als veel beter dan voorgaande fasen.

Pensioen is de afgelopen jaren opnieuw gedefinieerd. Nederlanders werken meer en meer tot ver boven de 65 jaar. Een groeiende groep lager opgeleiden werkt na pensionering door, omdat ze financieel niet rondkomen. Onderzoek naar het werkgeversperspectief rondom werken na de AOW-leeftijd is er nauwelijks. De meeste managers zijn alleen bereid hen een nieuw contract te bieden wanneer de werknemer over unieke kennis of kwaliteiten beschikt, goed heeft gefunctioneerd tot aan de AOW-leeftijd, gezond is, én bereid is loon in te leveren.

De derde levensfase wordt gezien als een tijd om te oogsten wat in de vorige levensfasen is bereikt. Dat de nieuwe fase hoofdzakelijk als positief wordt gezien, betekent niet dat er geen negatieve kanten aan kleven. Meer dan de helft van de geïnterviewden ziet die ook, met gevoelens als eenzaamheid als grootse boosdoener, gevolgd door lichamelijke onzekerheid en angst om ouder te worden.

Het is belangrijk dat je deze derde fase van de derde levensfase zinvol en strategisch aanpakt. Het creëren van doelen en het bepalen van een strategie helpt je om de juiste koers uit te zetten en verplichtingen onder woorden te brengen. Toen ik 50 jaar werd, ging ik opnieuw op missie om te ontdekken wat ik het liefste zou willen doen in het leven. Het was niet gemakkelijk, maar wel uitdagend en opwindend. Ik interviewde veel professionele mensen, ceo’s, managers, ondernemers, accountants en ondernemende mensen. Een paar van de antwoorden kan je verwachten, zoals: ‘Ik zou mijn pensioen beter hebben geregeld.‘ Maar ik hoorde reacties die ik niet had verwacht, en ik hoorde het van elke persoon met wie ik sprak: ‘Ik wil na mijn pensionering nog zinvol bezig zijn of van betekenis zijn voor anderen, in ieder geval voor mijn kleinkinderen. Maar ik wil ook van het leven genieten.’

Dus toen ik 50 werd, begon ik anders over mijn carrière te denken, zonder eind- of vervaldatum. Ik stelde mezelf veel vragen.

Hier zijn er tien vragen die je aan jezelf zou kunnen stellen:

1. Waar ben je door de jaren heen gelukkig van geworden? Een nieuwe uitdaging, interessant werk, geld, een bijdrage leveren aan de maatschappij, etc.?

2. Welk deel van je leven maakt je vandaag gelukkig? Vrijheid, flexibiliteit, dichtbij mensen zijn van wie je houdt, je productief voelen, relevant zijn, etc.?

3. Hoe blijf je relevant in de wereld van vandaag? Verbeter je technologische vaardigheden, begrijp en werk met jongere mensen, bezit je vaardigheden en talenten die je zinvol kunt inzetten, enz.? Welke nieuwe activiteiten zoals hobby’s, sport, reizen, studie en vrijwilligerswerk geven je meer zin aan het leven?

4. Hoe kun je de financiën zo beheren dat je ruim in de middelen zit tijdens de derde levensfase? Een derde van de 50plussers heeft geld opzij gezet voor de komende periode.

5. Wil je een inkomen verdienen, vrijwilligerswerk doen of beide?

6. Wat is jouw passie? Als je daadwerkelijk gaat werken met jouw passie, word je productiever, stijgt je tevredenheid, gaat je stressniveau omlaag en neem je sneller informatie op (en nemen je neurologische verbindingen toe). Een passie hoef je niet te vinden, je moet het gaan ‘zien’ in jezelf. Kijk terug in je leven en ontdek wat je vanuit je hart leuk vond om te doen. Waar praat je graag over?

7. Misschien heb je geen bucketlist, maar wel een ‘te leren-to-do-list’ of een ‘make-better-to-do-list?  Een andere taal? Piano spelen? Hoe kun je jouw kennis uit de particuliere sector toepassen op werk van overheidsinstanties of andere sectoren?

8. Wat waren je meest trotse momenten en waarom voelde je je zo trots?

9. Waardoor krijg je energie, enthousiasme en plezier?

10. Hoe kun je voor jezelf zorgen zodat je een bevredigend leven kunt blijven leiden? Afvallen, stoppen met roken, vitamines slikken, meer slapen, etc.?

Hier zijn drie tips om opwindende mogelijkheden te ontdekken:

1. Stop met peinzen . Probeer iets, kijk wat er gebeurt, maak aanpassingen en probeer het opnieuw. Ga de uitdaging aan om buiten je comfortzone te leven en laat je niet tegenhouden door angst.

2. Blijf ruimdenkend en zoek naar mogelijkheden om ja te zeggen. Breng geen negatieve gedachten naar pensjoyment. De wereld verandert snel; omarm het. Als we verlangen naar het verleden, blijven we in het verleden. Breng jouw wijsheid, ervaring en kennis op een ruimdenkende, flexibele manier in.

3. Vind je rolmodellen. Zoals Jane Fonda, die in haar tachtigste levensjaren nog altijd op verschillende terreinen actief is. Ik bewonder deze vrouw om haar vreugde voor het leven, haar doorzettingsvermogen en het vermogen om relevant te blijven. Ikzelf ben vastbesloten om voor mezelf te zorgen, relevant te blijven en door te zetten.

Ik vraag je: waartoe ben je bereid je in te zetten om een ​​bevredigend derde levensfase te hebben? Denk na over bovenstaande vragen en verken de mogelijkheden. Ons derde bedrijfsakte is misschien wel het beste van alle levensfasen.

Mary Span | DoesPlus!
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 221125
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Bewustzijn | DoesPlus!

Bewustzijn à la Evan Thompson

Hoe wordt ‘bewustzijn’ gezien door de hedendaagse westerse wetenschap?

Meditatie | DoesPlus!

Wat is energiewerk?

Is energiewerk iets esoterisch? Ja. Maar het is meer dan alleen een theorie of een idee.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights