20 april 2021 | Mary Span | Evolutiegids
Het is bewezen: vrijwilligerswerk is gezond
Wij Nederlanders zijn goed in vrijwilligerswerk. Voor iedere leeftijd is er wel geschikt werk te vinden. Niet alleen besteden we onze tijd aan liefdadigheid en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het kan ons ook fysiek en mentaal goed doen.
Van de mensen die vrijwilligerswerk doen zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. In 2018 zei 48 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Drie op de tien gaven aan in de afgelopen vier weken actief te zijn geweest als vrijwilliger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses.
Kletsmaatjes
En het jaar 2020 was ook het jaar waarin Nederland massaal voor elkaar klaar stond. De meest benodigde vormen van coronahulp blijken kletsmaatjes, hulp bij klusjes in huis en tuin en hulp van familie of vrienden te zijn. En er is goed nieuws: alle leeftijdsgroepen verwachten in 2021 meer te gaan vrijwilligen. Zélfs de 80+’ers die vorig jaar de enige groep was die minder verwachtte te doen.
Internationale studies
Internationale studies tonen bijvoorbeeld aan dat vrijwilligerswerk samenhangt met een 24% lager risico op vroegtijdig overlijden – en dat is volgens sommige onderzoekers ongeveer hetzelfde als het eten van zes of meer porties fruit en groenten per dag. Bovendien hebben vrijwilligers een lager risico op een hoge bloedglucose en een lager risico op de ontstekingsniveaus die verband houden met hartaandoeningen. Ze brengen ook 38% minder nachten door in ziekenhuizen dan mensen die niet betrokken zijn bij goede doelen. Maar willekeurige vriendelijke daden hebben ook een positief effect: we worden daardoor pijnbestendiger en iets minder vatbaar voor ontstekingen.
En deze gezondheidsbevorderende effecten van vrijwilligerswerk lijken in alle uithoeken van de wereld te worden aangetroffen, van Spanje en Egypte tot Oeganda en Jamaica, volgens een onderzoek op basis van de gegevens van de Gallup World Poll.
Steun geven
Er zijn talloze andere voorbeelden van de positieve gezondheidseffecten van zowel vriendelijkheid als geldelijke donaties. Grootouders die bijvoorbeeld regelmatig op hun kleinkinderen passen, hebben een sterftekans dat tot 37% lager is dan degenen die dergelijke kinderopvang niet bieden. Dat heeft volgens onderzoek een groter effect dan kan worden bereikt met regelmatige lichaamsbeweging. We hebben een betere gezondheid als we onderling verbonden zijn en als we steun geven of hulp bieden.
Hartverwarmend
De verschillende onderzoeken suggereren dat vriendelijkheid en liefdadigheid niet alleen ons hart verwarmt, het kan ook helpen om langer gezond te blijven. Kortom, onze focus op anderen is heel goed voor ons. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen een echt waardevol en zinvol leven creëren waarin ze een verschil kunnen maken. Doe dat vooral niet in isolatie, doe dat met vrijwilligerswerk. Maak je leven zinvol, maak het aantrekkelijk, maak het de moeite waard.
Met dat in gedachten is het zo gek nog niet om in de komende maanden onze tijd te besteden aan momentjes van vriendelijkheid.
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUSGIDS | 210420
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
We zijn gevormd om verbinding te maken
Uit veel studies, van knaagdieren tot aan mensen, blijkt dat we sociale wezens zijn. Verbinding maken is dus essentieel.
Pleit voor een zinvol bestaan
Volgens antropoloog James Suzman kunnen we iets leren over het zinvolle leven van de jager-verzamelaar van vroeger.