RELATIES | bouw vertrouwen op in alle relaties

Bouw vertrouwen op in relaties | Mary Span

24 mei 2022 | Mary Span | Evolutiegids

Bouw vertrouwen op in alle relaties

Diepe verbindingen met mensen maken ons gelukkig. De vriendschappen die daaruit ontstaan, geven het gevoel dat er iemand achter je staat. Deze relaties op basis van vertrouwen helpen ons het beste uit onszelf te halen en de impact op de wereld te vergroten.

Relaties zijn er in verschillende vormen: werkrelaties, vriendenrelaties en levenspartnerschappen. Het is voor ons welzijn van groot belang om in die relaties vertrouwen op te bouwen. Als we iemand niet vertrouwen, werkt een relatie niet. In alle omstandigheden moeten we proberen onze partnerschappen – zowel professioneel als persoonlijk – een vertrouwensbasis te geven.

In een goede relatie denken mensen altijd na over wat het beste is voor elkaar en het bedrijf en anticiperen mensen op elkaars behoeften. Vertrouwen groeit als je er zeker van bent dat de andere persoon achter je staat.
Hier zijn enkele leidende principes om vertrouwen op te bouwen:

 1. Ga uit van goede bedoelingen
  Heb je een goede relatie met iemand, dan ben je meer geneigd om op zoek te gaan naar de intentie van die relatie. Als we op zoek gaan naar de intentie van de ander, kan dit leiden tot een betere samenwerking. Vraag openlijk naar iemands bedoeling. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat heb je hiermee bedoeld?’ Of ‘Welk effect had je voor ogen?’ Open vragen zijn altijd beter dan gesloten vragen. Als we vervolgens geen
  positief antwoord krijgen, zijn we nog niet bij de intentie van de persoon. Je doet er in
  dat geval goed aan om door te vragen.
 2. Creëer een veilige ruimte waar eerlijkheid en openheid centraal staan
  Wanneer we eerlijkheid en openheid centraal stellen, zullen mensen niet wegduiken als er een moeilijk gesprek plaatsvindt. Wees niet bang om over moeilijke dingen te praten. Zie mensen als gelijkwaardig. Ruimte geven en nemen speelt in alle relaties; met je partner, collega’s, broers en zussen, vriendinnen, etcetera. Neem of krijg je genoeg ruimte, of geef je teveel of te weinig ruimte aan de ander? Als de balans niet goed is, wringt dit en betaal je er vroeg of laat een prijs voor.
 3. Wees transparant en duidelijk
  Als we aan tien mensen vragen wat transparante communicatie is, krijgen we tien verschillende antwoorden. Kennelijk zitten we met een gemixt beeld hierover – wat het op zich al ondoorzichtig maakt. Als we niet transparant communiceren, worden we niet begrepen, gezien en gehoord. Er komt niets terecht van onze goede bedoelingen. En we verspillen tijd, geld en energie aan zaken recht zetten en controleren. Dus waarom zouden we transparant moeten zijn? Dat heeft te maken met verwachtingen: hoe eerder we duidelijk maken wat we doen, hoe beter de verwachtingen eromheen zijn. Hoe meer we actie zien, hoe groter het vertrouwen.
 4. Wees niet bang voor moeilijke gesprekken
  Functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken, slecht-nieuwsgesprekken. Sommige gesprekken kunnen als erg moeilijk worden ervaren, omdat het onderwerp beladen is of omdat onze gesprekspartner een ‘gebruiksaanwijzing’ heeft. Als we iemand iets vervelends moeten vertellen, probeer dit dan zo vriendelijk en eerlijk mogelijk te doen. Als we laten zien dat we het goed bedoelen en de ander de ruimte geven voor zijn of haar kant van het verhaal, zullen we zien dat het een stuk minder ongemakkelijk is dan
  we van te voren dachten. Uiteindelijk helpen we de ander met opbouwende feedback.
 5. Mislukken of fouten maken mag
  Er zijn momenten waarop vertrouwen kan worden geschonden, vooral in de vroege stadium van een relatie, wanneer wij en onze partner nog geen gedeelde geschiedenis hebben. Het is normaal om fouten te maken binnen een relatie, maar als we altijd weigeren toe te geven dat we een fout hebben gemaakt of iemand pijn hebben gedaan zullen we niet snel een langdurige en gelukkige relatie kunnen opbouwen of behouden.
  Om eventuele problemen die zich voordoen op te lossen en zelfvertrouwen en zekerheid in een relatie in te bouwen is het belangrijk dat beide partners in staat zijn hun fouten te herkennen en elkaar feedback te geven. Probeer te vergeven. Als we maar vast blijven houden aan gevoelens van wrok en weigeren negatieve gebeurtenissen los te laten zullen we ongelukkig worden. Leren te vergeven kan een hele uitdaging zijn, maar het zal ons wel een meer langdurige en gezondere relatie opleveren.
 6. Behandel elkaar met respect
  Als we elkaar met respect behandelen zal het alle partijen beter lukken een langdurige relatie op te bouwen en te behouden.
 7. Laat een ander weten hoe belangrijk de relatie is
  Door onze waardering uit te drukken voor alles wat de ander in het dagelijks leven allemaal doet, zal het ons eerder lukken een sterke, gelukkige en langdurige relatie op te bouwen. Breng samen tijd door om gemeenschappelijke interesses te ontwikkelen, maar sta ook open voor het ontdekken van andere interesses.

Naarmate we onszelf beter begrijpen, zullen we inzien dat andere mensen ook gewoon proberen hun beste zelf te zijn. Met dat inzicht kunnen we opener en effectiever samenwerken.

Mary Span

AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUSGIDS  | 220524
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Sympathie | DoesPlus!

Advies over hoe je sympathiek kunt zijn

Waarom is iemand beminnelijk, aardig of sympathiek? Wat is het dat iemand tot een goed gezelschap maakt?

Positief denken | DoesPlus!

Hoe optimisme ons leven vormt

Een juiste hoeveelheid optimisme kan ons het lef geven om succes te bereiken.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?