12 april 2023 | Mary Span | Evolutiegids
Trauma, van overleven naar leven
Het leven hoort een feestje te zijn – zonder triggers en trauma -, maar we hebben soms de overtuiging dat het leven hard is. Als we zo blijven denken, dan leggen we het lot van het leven in andermans handen. Het leven is niet hard, het is hart.
We zijn lichtwezens met intellect en gevoel, op aarde om het leven te ervaren, wijsheid uit het leven te halen en vervolgens een bijdrage te leveren aan het leven zelf. Maar velen zijn in de greep van het verleden en voelen zich er slachtoffer van. Ze leven het leven niet meer in het heden uit. Ze zitten fysiek en emotioneel vast. Dit indringende trauma is een oude wond die ver in het onderbewustzijn is weggestopt en van tijd tot tijd hevig opspeelt. Het is een onderliggend thema voor veel mensen in onze cultuur. Want trauma bestaat niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook in de collectieve sfeer.
We zijn bedraad voor verbinding,
we zijn bedraad voor interactie,
we zijn bedraad om begrepen te worden,
om gezien te worden, om vastgehouden te worden.
Er kunnen twee soorten wonden zijn. Er zijn traumatische gebeurtenissen met een hoofdletter ‘T’, waaronder zaken als misbruikt worden als kind en het verlies van een ouder. Dan zijn er de kleine T-trauma’s. Je kunt een kind niet alleen kwetsen door ze slechte dingen aan te doen, maar ook door niet aan hun behoeften te voldoen. Zelfs liefhebbende ouders kunnen hun kinderen gemakkelijk, zonder het te weten, kleine trauma’s toebrengen. Het trauma kan zelfs overgeërfd worden.
Ongenezen trauma van anderen heeft een impact op je leven … over hoe je over jezelf denkt, hoe je de wereld ziet, hoe je getriggerd wordt, wat je over jezelf gelooft, het soort relaties dat je aangaat. Of het verschijnt in de vorm van een chronische ziekte. Daarom is het zo belangrijk er aandacht aan te besteden.
Trauma is eigenlijk een normale
reactie op abnormale gebeurtenissen.
De stress die mensen in zichzelf ervaren wil ontsnappen maar kan het niet. Wat doen mensen dan? Ze blokkeren het in zichzelf – in hun hersenen. Daardoor ontstaat er een blokkade in hun energiesysteem, waardoor ziekte kan ontstaan. Het is als stenen die we in de beek – de stroom van het leven – leggen, de dam wordt steeds groter. De spanning neemt dan alsmaar toe. Maar de stenen van gif die we in onze lichaam vasthouden, zullen het op een gegeven moment niet meer houden. Dan breekt de dam door met alle gevolgen van dien.
De pijn schreeuwt om aandacht.
De bedoeling achter wat we zeggen en doen heeft een veel grotere invloed dan je op het eerste gezicht zou denken. Elk trauma moet daarom met mededogen worden behandeld, maar het is geen excuus om geen persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen. Want mensen die zich slachtoffer voelen, nemen geen stappen om daar verandering in te brengen. Die blijven het leven zien als hard zonder hart.
Veel van de problemen van de moderne samenleving zijn natuurlijke reacties op een ongezonde cultuur. Neem verslaving, iets dat we in verband kunnen brengen met drank en drugs, maar ook met seks, gokken, pornografie, extreme sporten, mobiele telefoons. Verslaving is ook geen ziekte. Het mantra is: ‘Vraag niet waarom de verslaving er is, vraag waarom je pijn hebt’.
Verslaving is een normale
reactie op trauma.
Durf dus te kijken naar jezelf en niet dat deel van wat je niet leuk vind in jezelf te projecten op anderen. Het is gemakkelijk om de trauma’s van de wereld te bezien en er een mening over te hebben. We worden dan als marionetten aan ons touwtje heen en weer getrokken door de gebeurtenissen buiten ons. We zien dan alleen nog maar de hardheid van het leven. Het is belangrijk om weer te gaan voelen.
Er zijn verschillende goede methoden om te genezen. Het eerste en meest belangrijke aspect is om wakker te worden met het feit dat er iets niet goed is in jezelf, dat er iets anders mogelijk is en dat je een beter leven verdient. Dus de erkenning dat je lijdt en dat er een uitweg uit dat lijden mogelijk is. Het leven dat je leidt, hoeft niet zo te zijn. Vervolgens kijk je welke wegen tot verbetering mogelijk zijn: werken met de geest, EFT (Emotionally Focused Therapy, een vorm van energiepsychologie), RET (Rationeel Emotieve Therapie), cognitieve gedragstherapie, verschillende soorten van counseling, de modaliteiten van mindfulness. Sommige zijn meer spiritueel gericht, sommige zijn gewoon mindful en coachend. De spirituele invalshoek is belangrijk, omdat het laat zien dat de wereld groter is dan het ego en dat we een natuurlijk onderdeel zijn van iets groters.
Trauma stopt
de evolutie van jouw leven.
Onze huidige samenleving zet ons onder druk of we het willen of niet. Het maakt de kloof tussen mensen groter en isoleert mensen. We leven in een economie die uit is om het vervullen van onze valse behoeften. Onze ware behoeften worden niet vervuld. Ons huidige kapitalistische systeem is gebaseerd op het idee dat hoe meer je krijgt, hoe gelukkiger je zult zijn. Het werkt verslaving in de hand en het stilt niet onze honger.
Laten we de artsen op zijn minst voorlichten over trauma, aangezien alles wat ze doen met trauma te maken heeft. Laten we ze leren hoe ze verslaving en psychische problemen kunnen aanpakken en genezen. Laten we eens kijken naar de personen die in het juridische systeem terechtkomen en die getraumatiseerde personen zijn. Laten we praten met leraren die met al deze getraumatiseerde kinderen te maken hebben en hen trainen om te begrijpen waar gedrag zoals pesten of gepest worden vandaan komt. Laten we ouders voorlichten over overgeërfd trauma en kindertrauma. Ook een liefdevolle, ondersteunende gedachte aan iets of iemand heeft een positief effect. Uiteindelijk vindt die lichtenergie zijn weg naar de fysieke werkelijkheid op manieren die we niet kunnen bevatten, maar wel kunnen ervaren. Laten we daar beginnen.
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUSGIDS | 230412
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Film De Wijsheid van Trauma
Trauma is niet altijd duidelijk. Vaak houden symptomen verband met pijn in het verleden en dit kan zich uiten in verslaving. Een verslaving is elk gedrag waar iemand op korte termijn verlichting in vindt en naar hunkert. Kinderen raken getraumatiseerd omdat ze alleen worden gelaten met hun pijn. Iedereen kan getraumatiseerd raken. De gratis film De Wijsheid van Trauma laat dit overduidelijk zien. Bron: Younity Nederland.
De neuroscience van trauma
Een trauma wordt keer op keer herhaald. Een trauma versterkt niet alleen de verbindingen in het brein, maar maakt toekomstige gebeurtenissen voorspelbaar. Het brein wil toekomstige dreigingen namelijk niet missen en is continu bezig om het lichaam in een staat van alertheid te houden. Je moet een manier zien te vinden om de cyclus te doorbreken. Niet het lichaam moet worden geheeld, maar het brein. Yoga, danstherapie en sommige psychodelica zijn manieren om je voorspellingen te veranderen. In feite probeer je nieuwe ervaringen te creëren om je brein meer flexibel te maken. Je kunt je laten testen welke manier het beste bij je werkt. Bron: Dr. Lisa Feldman Barret.
Hoe meer liefde, hoe mooier de creatie
Mensen hebben de neiging als iets niet klopt om het meteen te repareren. Liefde biedt een uitweg.
De grote onthechting
Een halve eeuw van eigenbelang heeft ons leven tot een hel gemaakt. De grote onthechting heeft toegeslagen.