VOEDSEL | publieke diners, zo gek nog niet

Publieke diners | DoesPlus!

4 september 2024  Vignet Mary Span | DoesPlus!

Publieke diners, zo’n gek idee nog niet

Schotland is een ruig land. Het kleine land worstelt met de armoede en de Brexit, maar heeft soms mooie ideeën. Mensen beginnen het idee te krijgen dat ze maar beter hun eigen land kunnen runnen. Te beginnen met een oproep tot terugkeer van publieke eetgelegenheden.

Publieke eetgelegenheden zoals Groot-Brittannië die in de jaren 40 en 50 zag – toen fastfood nog niet bestond en waar voedzame maaltijden tegen redelijke prijzen werden aangeboden – zouden weer terug moeten keren, zeggen ze in Schotland. Het zijn geen plekken waar traktatie de norm is. Maar het zijn ook geen liefdadigheidsinstellingen. Het zijn alledaagse eetgelegenheden waar maaltijden van hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs worden aangeboden. Ze worden door de staat gesponsord, net als bussen, bibliotheken, parken en musea en maken deel uit van de openbare infrastructuur. Op die manier kunnen mensen met een kleine portemonnee toch gezond voedsel binnen krijgen.

Publieke diners spreken
tot de verbeelding.
Nationaal en internationaal.

De beroemde kok en campaigner Jamie Oliver begon rond het jaar 2005 al met voedzame en gezonde schooldiners, een idee dat nu wereldwijd wordt opgepakt. Hij besteedde veel tijd om het voedselsysteem gezonder, eerlijker en duurzamer te maken, zodat toekomstige generaties kunnen floreren. Het idee werd opgepakt door toenmalig premier Tony Blair, die 280 miljoen pond beschikbaar stelde om schoolmaaltijden te verbeteren. In 2012 lanceerde Jamie Oliver het Kitchen Garden Project om basisschoolkinderen te leren hoe ze hun eigen eten kunnen verbouwen en koken. En in 2014 werd voedselvoorlichting een verplicht onderdeel van het Britse schoolcurriculum voor leerlingen jonger dan 14 jaar.

De roep om gezond eten heeft
nu een gevolg in de
vorm van publieke diners.

Het terugdringen van obesitas, ook van kinderen, werd daarna een tweede actiepunt van de Britse regering. Dat werd landelijk opgepakt met tv-spotjes, docu’s, video’s en reclame. Nu willen initiatiefnemers in Schotland ook de publieke diners en eetgelegenheden onder de aandacht brengen. Met gezond, voedzaam en duurzaam eten. Waarlijk een mooi streven.

Het concept staat in schril contrast met de aanpak van voedselbanken, die mensen noodvoedsel geven om daarmee hun eigen potje te koken. Maar mensen die gebruikmaken van de voedselbank hebben ook moeite om de energieprijzen te betalen, die gepaard gaan met koken en afwassen. We moeten ons realiseren dat de economie niet zal floreren als de bevolking ondervoed en obees is.

Jamie Oliver wil
eten voor iedereen
toegankelijk te maken.

Winston Churchill zette ooit de standaard voor publieke diners en het is naar mijn mening ook zinvol om publieke eetgelegenheden terug te laten keren. Ook in Nederland, waar wij ooit de Open Tafel hadden en waar mensen voor 2,50 gulden een goed diner konden krijgen. We hebben plekken nodig die het gemakkelijk maken om te genieten van een maaltijd, waar smaak en gezondheid hand in hand gaan. En dit gaat over meer dan calorieën en voedingsstoffen. De openbare eetgelegenheid is precies het type nieuwe sociale instelling dat ons kan helpen deze problemen aan te pakken. Toch eet een op de drie van ons regelmatig alleen.

Het klinkt misschien allemaal nogal utopisch, want de Nederlander wil zich niet associëren met armoede en al helemaal niet met een openbare eetgelegenheid. We zijn een trots volkje. Toch zitten de terrassen in de zomer bomvol met eters, maar helaas schaft de pot maar weinig groente en veel patat. Jammer. Het kan veel beter. Dat heeft Jamie Oliver ons al laten zien met zijn gezonde videorecepten en zijn interactieve videokanaal Foodtube. Waarom zouden we niet publiek eten? Op een gezellige, warme, duurzame manier. Misschien is een publiek terrasdiner, gesponsord door de lokale gemeenschap, nog niet zo’n slecht idee. Wie pakt het idee op?

Mary Span
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 240904
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Voedsel van de toekomst | DoesPlus!

De toekomst
van voedsel

Voedselzekerheid, dieet en gezondheid, voedselveiligheid en -integriteit, het wordt steeds duidelijker dat de wereldwijde voedingssector op dit moment voor lastige vragen staat. 

Sekem, biodynamisch wonder | DoesPlus!

SEKEM bevordert voedselzekerheid en duurzaamheid

Helmy Abouleish gaat vol voor het holistische initiatief SEKEM, het biodynamische wonder in de woestijn.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights