MIND-BODY | lichaamstaal en geest bepalen wie je bent

Lichaamstaal en geest bepalen wie je bent | Mary Span

8 mei 2023 | Mary Span | Evolutiegids

Jouw lichaamstaal en geest bepalen wie je bent

Stel je voor dat een behandeling je kan genezen en dat het middel daartoe weinig kost en geen bij-effecten heeft. Zo’n behandeling bestaat, maar gelukkig kan dit niet gepatenteerd worden. Het is het placebo-effect. Placebo’s kunnen de pijn verlichten en het immuunsysteem activeren. Zelfs als we weten dat het placebo’s zijn, doen ze toch hun helende werk. Hoe kan dit?

Placebo’s doen dit voornamelijk via het autonome zenuwstelsel van het lichaam, dat functies zoals bloeddruk en longwerking reguleert. In andere woorden: placebo’s zijn het werk van de dierlijke intelligentie van ons lichaam. Placebo’s laten duidelijk zien wat de Chinese en Ayurvedische geneeskunde als vanzelfsprekend beschouwen, maar dat door de westerse geneeskunde meestal wordt genegeerd: er is geen essentiële scheiding tussen geest en lichaam in het geïntegreerde menselijke organisme. Het werkt wanneer een patiënt een bepaalde betekenis toekent aan een interventie en de betekenis kanaliseert via zijn dierlijke intelligentie, die dienovereenkomstig reageert. Om deze reden stellen sommige onderzoekers voor om het woord placebo te vervangen en te zien als een therapeutisch gedragsrespons.

Maar er zijn meer placebo’s
die voor heling zorgen.

De impact van onze manier van denken op het lichaam is misschien wel een van de belangrijkste factoren bij het leiden van een lang en gezond leven. Er wordt geschat dat zo’n 90 procent van de gevallen van hartfalen voorkomen kan worden door veranderingen in levensstijl en houding. Hoewel we ons allemaal bewust zijn van het effect dat voeding en lichaamsbeweging op ons lichaam hebben, is het minder bekend hoe krachtig emotionele toestanden onze gezondheid beïnvloeden. Als je een goed netwerk van vrienden hebt, kan dat op zich levensreddend zijn. Een gevoel van optimisme en plusdenken spelen ook een belangrijke rol bij het verbeteren van gezondheidsproblemen.

Ook een hoger doel in je leven
heeft een positief effect op je gezondheid.

In Japan bleek dat cardiovasculaire patiënten die ikigai misten, wat betekent ‘iets hebben dat de moeite waard is om voor te leven’, een sterftecijfer hadden dat 60 procent hoger was dan degenen die het wel een hoger doel hadden. Het systeem als geheel beïnvloedt de delen, terwijl de delen het geheel beïnvloeden. De relatie tussen geest en lichaam is dus wederkerig. De nervus vagus, een kerncomponent van het autonome zenuwstelsel, blijkt een cruciale rol te spelen. Mensen van wie het zenuwstelsel beter reageert op veranderingen, zijn over het algemeen socialer, empathischer, expressiever en opgewekter. Deze mensen worden als vrienden enorm gewaardeerd.

Door middel van intentie
kunnen we leren om ons zenuwstelsel
te optimaliseren.

Een naar boven gekanteld hoofd wekt bijvoorbeeld trots op; voorovergebogen gevoelens wekken depressieve gevoelens op, en wanneer een persoon lacht, verhoogt dit zijn plezier. Zelfs als je een pen overdwars voor in je mond houdt, maakt dit je al vrolijk. Het werkt vice-versa. Als je je geestelijk krachtig voelt, heeft dit ook een uitwerking op je lichaamstaal. Kijk maar eens naar de video van sociaal psycholoog Amy Cuddy tijdens haar presentatie van TED Talk.

Wat wereldwijd populair is geworden, is yoga.

Ook meditatie, ademhalingstechnieken, mindfulness, Qi Gong en Tai Chi kunnen helpen de mind-bodyverbindingen te creëren. Dansen en drummen zijn andere methoden die niet alleen leuk zijn, maar ook meerdere gezondheidsvoordelen hebben. Deze methoden reduceren stress, bloeddruk en pijn, omdat deze de endorfine-afgifte in het lichaam op gang brengen, het stresshormoon cortisol verminderen en het immuunsysteem activeren. De andere methoden zoals Tai Chi activeren het energiesysteem en het psychologische stelsel in het lichaam. Door de energie-oefeningen te doen versterk je de neurale paden tussen bewuste aandacht en het onbewuste, instinctieve bewustzijn. Deze zenden dan signalen van welzijn naar het autonome zenuwstelsel uit.

Maar een gevoel van betekenis en het hebben van een hoger doel blijken het meest belangrijk te zijn. Victor Frankl, die de Holocaust overleefde, schreef: “Iemand die ‘het waarom kent’ van zijn bestaan, zal in staat zijn om ieder ‘hoe’ te verdragen. Het enige dat je me niet kunt ontnemen, is de manier waarop ik ervoor kies om te reageren op wat je me aandoet.” Kortom, je kunt welzijn cultiveren door bij jezelf te blijven, door intentie en gezonde handelingen.

Mary Span
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 230508
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Plusleven | DoesPlus!

Hoe we bewust een plusleven kunnen creëren

We zijn teveel belast met beperkende overtuigingen. Als je belemmerende overtuigingen herkent, kun je ze ombuigen naar helpende overtuigingen.

Nieuwe realiteit | DoesPlus!

Geef nu de nieuwe realiteit vorm

Onze werkelijkheid is bezig te veranderen, zowel individueel als collectief. Alles is uit balans en tegelijkertijd is er sprake van een evolutietrend.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights