POLITIEK | leiderschap in nieuw kabinet

Leiderschap in kabinet | DoesPlus!

Vignet Mary Span | DoesPlus!

Geïnspireerd door numeroloog
Gerrit Jansen
14 juni 2024

Hoe is het gesteld met het leiderschap van het nieuwe kabinet?

societygidsNa zes maanden van gesprekken zijn de Vrijheidspartij van Wilders (PVV), de centrumrechtse liberale VVD, het centristische Nieuw Sociaal Contract en de populistische boerenpartij BBB overeengekomen een regering te vormen – en hebben nu ook het nieuwe kabinet van Nederland gepresenteerd. Is het nieuwe kabinet in staat om mensen te bewegen, om belangrijke thema’s en huidige dilemma’s waarvoor we staan het hoofd te bieden?

We leven in onzekere tijden, vooral nu de oorlog en het geweld steeds meer onze kant op komen. We beseffen dat het anders moet. En dat geldt ook voor het leiderschap. Er lijkt een grote honger naar inspirerend, authentiek leiderschap te bestaan. En toch lijken we over het geheel genomen nog steeds de boot te missen. We kunnen allemaal verhalen vertellen over slecht leiderschap – van middelmatig tot heel erg. Er zijn voorbeelden te over, ook in de politiek. Blijkbaar weten we heel goed wat slecht leiderschap is.

Waar zijn de inspirerende
politieke leiders te vinden?

Wat mensen willen in een leider is geen autoriteit of macht, maar het vermogen om hen in de goede richting te leiden. Het is precies om deze reden dat mensen hun belangrijkste beslissingen uitbesteden aan een gekozen individu, de leider. Leiders zonder expertise worden gezien als incompetent. Zelfkennis is een belangrijke factor in goed leiderschap, want leiderschap begint met zelfinzicht vanuit ervaring, empathie en intuïtie. In werkelijkheid lijken veel leiders echter immuun voor zelfkennis, omdat ze nooit zullen toegeven dat ze ongelijk hebben. Als ze bovendien niet integer zijn, zullen hun beslissingen alleen gericht zijn op het bereiken van persoonlijke doelen, vaak ten koste van het welzijn van hun volgers of ondergeschikten. Integriteit heeft alles te maken met je aandacht richten op zaken die echt belangrijk zijn en niet op bijzaken en details.

De ministers en fractieleiders van het nieuwe kabinet bestaan numerologisch gezien niet uit leiders. Elk getal in de geboortedatum heeft volgens de numerologie een unieke trilling en energie. Voor de numerologie is de geboortedatum en de volledige geboortenaam belangrijk. Het getal 1 in de levensmissie van iemands geboortedatum staat voor leiderschap. Hoewel iemand hiervan zelf niet bewust van hoeft te zijn, is het de taak van een 1 het leiderschap op zich te nemen en anderen voor te gaan. De 1 is dus het getal van de vernieuwer. Juist de inspirerende leider brengt mensen in beweging en zorgt voor vernieuwing. Want hij of zij is van nature ondernemer en avonturier. De leider, die op het podium de vernieuwende oplossingen aan de wereld presenteert.

Politiek leiderschap begint
met persoonlijk leiderschap.

PVV-leider Geert Wilders (met levensmissie 7 ofwel analytisch én intuïtief sterk) heeft gezegd dat de samenwerkende partijen op zoek zijn naar het strengste asielbeleid ooit, met maatregelen om het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt te beteugelen. Carolien van der Plas, de stem van het platteland (met levensmissie 8 oftewel brenger van beweging) wil de landbouw en noaberstaat in ere herstellen. Ze heeft er met de 8 de organisatiekracht voor. Pieter Omzigt met levensmissie 3 (de 3 is gevoelsrijk, expressief en creatief) hamert op het aanpakken van onbekwaam bestuur, bestaanszekerheid en goede samenwerking. Dilan Yeşilgöz (met levensmissie 3 van origineel en optimistisch denken en creatieve expressie) van de VVD wil zoveel mogelijk vrijheid voor mensen. Premier Dick Schoof heeft als levensmissie een 33, een meestergetal die steeds opnieuw beweegt van disbalans (op mentaal, emotioneel, lichamelijk of spiritueel gebied) naar een nieuwe balans. Hij staat klaar om anderen te helpen en heeft de neiging de eigen wensen ondergeschikt te maken aan die van anderen. Lijkt goed gekozen door Geert Wilders, zou je denken.

Het is dus de vraag hoe daadkrachtig
de onervaren niet-leiders van het
nieuwe kabinet kunnen besturen.

De huidige politici zijn vaak (ge)harde mensen (Geert Wilders schijnt overigens een voorkeur te hebben voor krakers en hardliners), die soms met onwaarachtigheden de wereld willen veranderen of politieke spelletjes spelen. Alles staat helaas in het teken van opschudding en eigenbelang. Er heerst een sfeer van terugtrekken achter de dijken, maar dat kan alleen maar ten koste gaan van de welvaart in Nederland zoals we dat in Groot Brittanië zien. Als er geen liefde in het geding is, kan er ook geen opbouw plaatsvinden en is het nieuwe kabinet niet in staat de samenleving in haar beleid mee te nemen.

Er is in het leven, ook in het politieke leven, niets funester dan te denken dat je er al bent. Dat je alles al weet. Veel mensen denken het allemaal al te weten. De leider weet als geen ander dat het leven leren inhoudt. Hij leert van ervaringen en zet deze om naar vernieuwing of een duurzame richting. Laten we wel wezen: we kregen stelselmatig verkiezingsbeloftes te horen, maar het politieke verhaal is niet altijd een verhaal van duurzame oplossingen. Het ontbreekt vaak aan een vergezicht, iets dat raakt en beklijft.

Een beetje leider schudt
de hele wereld wakker.

Politiek is niet alleen een debat, politiek is ook overtuigen door verbinding te maken. Een inspirerende leider kan dat als geen ander. Dat bewees GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans (met levensmissie 1) in zijn leiderschapstoespraak na de exit polls in 2024. Ook Mirjam Bikker van de ChristenUnie is een leider (met levensmissie 1) en is bovendien numerologisch gezien een verbinder. Nederland is namelijk toe aan een verbindende koers, waar het belang van allen geldt.

Mary Span | DoesPlus!

AUTEUR MARY SPAN ©DOESPLUS! | 240614
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden
10-07-24: De manoeuvres van Viktor Orbán van Hongarije zijn een symptoom van een algemene desorganisatie van het Westerse leiderschap. Bron: Sylvie Kaufman, Le Monde. Toelichting: Hongarije is pas net voorzitter van de Europese Unie: toch bezocht premier Viktor Orbán al de Russische president Poetin en Xi Jinping van China én richtte hij een nieuwe rechts-radicale fractie op in het Europees Parlement. Daarmee ondergraaft hij de EU-politiek van binnenuit en van buiten. EU-landen roepen hem nu op het matje.
Burgerdemocratie | DoesPlus!

Bewust burgerschap:
WE the people

Vernieuw de burgerlijke architectuur, zodat we als samenleving meer bewust en weerbaarder worden.

Holland First | DoesPlus!

Holland First!

Bij de verkiezingen 2023 hebben 2,3 miljoen mensen gekozen voor Holland First. Dit lijkt geen boodschap van hoop…

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?

Geverifieerd door MonsterInsights