11 maart 2024 | Mary Span | Evolutiegids
De psycholoog zou breder moeten kijken, met liefde en holistisch
Modedesigner Stella McCartney lanceerde samen met dr. Deepak Chopra de genezende kracht van paarden. Dr. Pim van Lommel schudde de wereld op met zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen. En dr. Andrew Weil is een wereldberoemde leider en pionier op het gebied van integratieve geneeskunde, een op genezing gerichte benadering van de gezondheidszorg die lichaam, geest en ziel omvat. De psycholoog zou breder moeten kijken, met liefde en holistisch.
We leven in een cultuur die narcisme en het hele idee van een afgescheiden zelf vergroot. Dit alles leidt in zekere zin tot faalangst, depressie, eenzaamheid of ziekte. We zijn zo gevoelloos geworden en zo immuun voor de wreedheden die elke dag in de wereld plaatsvinden, dat we collectief gezien geestelijk ziek zijn geworden. De ontspoorde neoliberale samenleving doet ons meer kwaad dan goed. De psychologie zou breder moeten kijken dan het individu, liefdevol en holistisch.
Teveel mensen voelen zich
uitgeperste citroenen, worden ziek
en gooien de handdoek in de ring.
Holistische psychologie richt zich op geest, lichaam en ziel. In de kern richt het zich op de totale persoon en niet op het probleem zelf. Door alleen maar oog te hebben voor cognitie, gedrag, emoties, gedachten komen we niet tot heelheid. Het huidige reductiemodel van onze reguliere psychologie domineert in de wereld van geestesziekten, maar inhoudelijk is het volstrekt discutabel. Al was het maar omdat de mens niet als een geheel wordt gezien. Voor elke klacht krijg je een andere specialist, terwijl het heel goed mogelijk is dat de klachten met elkaar samenhangen. Uit wetenschappelijk onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat het lichaam, maar ook de omgeving een belangrijke rol speelt als het gaat om psychische klachten. Het is dus belangrijk alle niveaus mee te nemen: liefdevol vanuit het hart en holistisch oftewel mentaal, (sociaal-)emotioneel, lichamelijk, energetisch en spiritueel.
De psychologen hebben teveel de nadruk gelegd op de materialistische studie van het abnormale en ondernormale. Ze hebben het bestaan van universele energieën niet erkend, laat staan het bewijs van verbondenheid en de relatie met alles in en om ons heen. De absolute waarheid is dat alles eenheid is. Als we ons niet verbonden voelen, creëren we persoonlijke realiteiten die destructief zijn. Grote kunstenaars, dichters, musici, schrijvers en andere scheppende werkers hebben die alverbondenheid wel onderkend en soms zelfs persoonlijk ervaren. Gelukkig zien we langzaam maar zeker een transitie opkomen naar een andere manier van denken en handelen in de psychologie.
Kunnen we de wereld
psychologisch nog wel aan?
Daarin proberen enkele mannen en vrouwen in de wereld verandering te brengen. Zij vallen op door hun diep onderzoek naar het leven, door de geïnspireerde verbeelding van de dichters en kunstenaars of de visie van idealisten. Een van hen is prof. Robert Waldinger, een Amerikaanse psychiater, psychoanalyticus en zenpriester, die dieper durft te kijken. Ik noem ook cardioloog dr. Pim van Lommel , die een indrukwekkend onderzoek heeft gedaan naar bijna-doodervaringen. Van alle opinieleiders en grootheden van de new age-beweging is er geen zo beroemd, openhartig – en soms polariserend – als dr. Deepak Chopra. Modedesigner Stella McCartney heeft zelfs haar krachten gebundeld met de Chopra Foundation en de Never Alone-beweging om de helende kracht van paarden onder de aandacht te brengen – ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid van de volgende generatie.
Als wij de concepten van ruimte en tijd kunnen accepteren en als wij onze ziel en de daarmee verbonden liefde en energie erkennen, dan zullen wij snelle vorderingen maken omtrent de universele kennis en de alverbondenheid met elkaar en het universum. Het probleem van de huidige psychologen is dat zij de verwantschap met de alverbondenheid niet in hun werk betrekken. Maar ik denk dat de grootste hulp en innerlijke ervaring vanuit de wetenschap zal komen. Zoals bioloog Andreas Weber zegt in het Filosofie Magazine: ‘Zelfs de wind heeft een zekere innerlijke ervaring en is relationeel’.
De wetenschap heeft (nog) geen
wetenschappelijke basis voor de vele
spirituele ervaringen van mensen,
maar is goed op weg.
Er is namelijk een aspect van het menselijke bewustzijn dat de materialistische psycholoog verbijsterd heeft en dat is de merkwaardige kracht van voorspellen, het vermogen om met nauwkeurigheid komende gebeurtenissen te voorzien. Er zijn verschijningen, aan vrienden en bloedverwanten, van mannen en vrouwen die juist gestorven waren voordat enig bericht van hun dood door hen was ontvangen. Deze krachten en voorspellingen wachten op een juiste verklaring. Het begint inmiddels wel duidelijk te worden dat een of andere factor het normale bewustzijn van de mens overschrijdt. Hoe kan het dat we soms zo alwetend zijn? Bestaat er toch een ziel die verbonden is met Al Wat Is?
In de laatste vijftig jaren zijn er massa’s geïnspireerde geschriften, telepatische berichten, video’s en boeken verschenen, die veel voorlichting en hulp bieden. Op dit moment is meditatie erg populair. En mensen zien de voordelen van meditatie – niet alleen de biologische en fysiologische voordelen – maar alles, van persoonlijke relaties tot emoties, slaap en bewustzijnsverruiming. Door deze instroming van kennis en ervaring wordt de nieuwsgierigheid van mensen geprikkeld, óók van de wetenschap. Sommige wetenschappers worden soms zelfs telepatisch geïnspireerd!
Nieuwe stippen op de horizon
zullen vanuit de onderstroom gezet worden.
Met de beste wetenschappelijke onderzoeken en het beste op het gebied van wijsheidstradities – met een onbevooroordeeld denkvermogen tot stand gekomen – kan de huidige psychologie ten slotte transformeren naar een nieuwe, holistisch gerichte praktijk voor body, mind en soul. Dan werkt een holistisch psycholoog vanuit zijn eigen zielsessentie en liefde en helpt ook de ander in contact te komen met zijn of haar eigen zielsessentie. Door de samenwerking die er dan ontstaat, kunnen er prachtige dingen gebeuren. Want transformatie kan niet stoppen bij het lichaam; het moet de ziel erbij betrekken. De ziel – ogenschijnlijk onzichtbaar, afstandelijk en los van de materiële wereld – creëert feitelijk het lichaam. Alleen door naar het niveau van de ziel te gaan maar ook door begeleide meditatie en energetisch werk, krijgen we toegang tot ons volledige potentieel en tot genezing. Laten mensen vooral zoeken naar liefde, betekenis en doel in het leven in plaats van te reageren op de verschijnselen en prikkels in de buitenwereld.
Ik denk dat wij in de materialistische psychologie een geleidelijke erkenning kunnen verwachten van het bovenbewuste bestaan en de verbinding van alles. Door deze op handen zijnde evolutie zullen wij dieper doordringen in het geestelijke en de universeel werkende levenskrachten. Niet alleen in de psychologie, maar ook in het leven van alledag. De paradigmaverschuiving zal de basis leggen voor een meer holistische benadering van psychologie en gezondheid, die – en daar ben ik zeker van – in de toekomst zeker een grote rol zal gaan spelen.
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 240311
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden
Een goed begin
Hoe kunnen ouders voorkomen dat ze stress en psychische problemen overdragen op hun kinderen? Hoogleraar Bernet Elzinga ontwikkelde laagdrempelige interventies om zowel ouders als jongeren te helpen. Het is bijna evident om ook naar het gezin te kijken in zo’n situatie! Er loopt op dit moment in Nederland en België ook een groot onderzoek naar meerwaarde van systeemtherapie bij (depressieve) jong volwassenen (18-25). Bron: Universiteit Leiden.
Behandel de leefomgeving, niet alleen het individu
18-05-24: Mentale gezondheid blijkt veel meer samen te hangen met de leefomgeving dan lang werd aangenomen. De toename van angst, depressie en andere psychische aandoeningen na covid werd algemeen toegeschreven aan het wegvallen van normale sociale verbindingen – of zelfs aan het overmatig gebruik van sociale media. Maar deze verklaringen leken te simplistisch. We moeten ook kijken naar het voedsel dat we eten en naar de infecties die ons lichaam in beslag nemen , maar ook naar de reacties van ons eigen immuunsysteem . De meeste mensen die antidepressiva gebruiken, hebben ze niet nodig. Bron: The Economist.
We leren te laat…
Ben jij verlicht?
Vraag mensen wat het betekent om verlicht te zijn en je krijgt een breed scala aan antwoorden. Wat is verlichting eigenlijk?
Wie zijn wij eigenlijk?
We beschouwen onszelf als Nederlanders of als buitenlanders, gelovigen of atheïsten, of als ons beroep. Elk van deze identiteiten kan waar zijn, maar er is een diepere waarheid.