4 november 2024
Ayurveda, balansvoeding als medicijn
Je lichaam is van oorsprong de thuisbasis van een prachtige symfonie van hormonen die zorgen voor een delicaat evenwicht binnen het lichaam. Als je lichaam zich niet energiek voelt, is er iets aan de hand, want de natuurlijke staat van je lichaam is om je zo te voelen. Als het zich niet zo voelt, wat is dan de reden?
Voel je je niet fit? Het kan een gebrek aan slaap zijn, het kan een gebrek aan coördinatie tussen lichaam en geest zijn, het kan eenzaamheid zijn, het kan een gebrek aan beweging zijn, maar het kan ook een verstoring zijn omdat je jarenlang te slechte voeding tot je genomen hebt. Voedsel is een medicijn dat het lichaam kan genezen als je het de juiste dingen geeft en de verkeerde dingen weglaat. Ayurveda is een goed instrument om te weten wat je moet doen en wat je niet moet doen.
Huisartsen overleggen in 2024
vaker met diëtist en leefstijlcoach,
maar hoe zit ‘t met preventie?
Veel van ons lijden aan ondervoeding, waardoor ons lichaam en onze geest niet goed kunnen functioneren. Hoe komt het toch dat we zo slecht gevoed zijn? We hebben meer dan genoeg voedsel tot onze beschikking, in tegenstelling tot onze voorouders, die lange periodes van hongersnood meemaakten. Er is hedentendage zelfs sprake van overgewicht. De industrialisatie van voedsel en de opkomst van voedselverwerking zijn verantwoordelijk voor deze nationale gezondheidsnoodsituatie. Veel voedingsmiddelen zijn ontdaan van hun voedingsstoffen en volgeladen met chemicaliën om hun houdbaarheid te verlengen. Veel bevatten plantaardige oliën, die qua chemische samenstelling lijken op plastic en ernstige verstopping van de slagaders veroorzaken. Kunstmatige kleurstoffen blijken talloze kankers te veroorzaken. Kunstmatige zoetstoffen kunnen de bedekking van het zenuwweefsel verbranden en kwetsbaar hersen- en zenuwweefsel beschadigen. In feite schendt industrieel vervaardigd voedsel de basiswetten van de natuur.
Bij gezond leven
hoort Ayurveda.
Ayurveda geeft gepersonaliseerd voedingsadvies voor lichaam, geest en ziel en gaat het gebruik van giftige farmaceutische middelen en voedingsmiddelen tegen. Stel, een cliënt komt met chronische vermoeidheid. Een moderne medische aanpak zou kunnen bestaan uit bloedonderzoek en medicatie om symptomen te beheersen. Een Ayurvedische aanpak zou zich richten op het veranderen van dieet, levensstijl en eventueel gebruik maken van kruidenformules. Door beide benaderingen te gebruiken, kun je niet alleen de symptomen aanpakken, maar ook dieper ingaan op de onderliggende oorzaken.
Om waarde te hebben moet voedsel pranische energie bevatten. Deze zuivere energie geeft cellen de aanstoot om gezonde acties uit te voeren. Hoe meer het verwerkt is en hoe langer het in de schappen ligt, hoe minder voedingswaarde en pranische energie het behoudt. Dus elk voedsel dat in een doos, blik, bevroren of op een andere manier verwerkt en verpakt is voor een lange levensduur bevat minder levensenergie dan vers voedsel en draagt uiteindelijk bij aan ondervoeding.
De oude dokters van India, die de leerboeken rond 5.000 v.Chr. over Ayurveda schreven, adviseerden dat we bij elke maaltijd iets van een dier moesten eten. En dit komt voort uit een traditie van strikt vegetarisme in India! Want wat blijkt? Het is voor veganisten en vegetariërs moeilijk om natuurlijke en voldoende B12, ijzer, aminozuren, calcium en jodium op te nemen. De oude wijzen adviseerden lichtere vleessoorten zoals kip, kalkoen, vis, lam en konijn. Als alternatief voor of aanvulling op vlees, raadden ze zuivelproducten aan zoals warme melk (plantaardige melk bevat toegevoegde suiker, amandelmelk is een goed alternatief), yoghurt, karnemelk en verse wrongelkazen zoals paneer, ricotta, mozzarella, cottage cheese en boerenkaas.
Je hoeft geen vegetariër
te zijn om een goede
gezondheid te hebben.
Ook teveel rauw voedsel is niet aan te raden. Dit dieet is te koud en te licht, waardoor er een onevenwichtigheid in het brein ontstaat met als gevolg depressie, hyperactiviteit of angst. Het koken van de groenten is nodig om de vezels zachter te maken en de absorptie te bevorderen. Het toevoegen van kruiden verbetert de spijsvertering en het bestanddeel van ghee (geklaarde boter) zorgt ervoor dat het voedsel gemakkelijker wordt omgezet en opgenomen in de cel. Ook al kunnen door het kookproces een aantal enzymen gedood worden, het eindresultaat is een grotere absorptie dan wanneer het voedsel rauw is. Broccoli, bloemkool en spruitjes zijn voorbeelden van krachtige groenten die anti-oxidante, anti-kanker en cardiovasculaire eigenschappen hebben. Bij biologisch kun je ervan uitgaan dat de boer geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Er is veel te vertellen over Ayurveda. Het is onmogelijk om in kort bestek deze holistische geneeswijze uit de doeken te doen. Het is duidelijk dat we op het punt staan om verbazingwekkende vooruitgang te boeken in de geneeskunde. Echter, niets kan de wijsheid vervangen die door de eeuwen heen is doorgegeven. Vergeet niet dat Ayurveda is gebouwd op ons natuurlijke genezingssysteem, gebaseerd op pure kennis. We moeten de interactie tussen Ayurvedische kennis en geneeskundigen verbeteren.
De dokter van de toekomst zal eindelijk buigen voor de toestroom van patiënten die holistische zorg zoeken en de waarde van Ayurveda erkennen. Dokters van de toekomst zullen ook naar hun patiënten luisteren, die hun lichaam beter kennen dan wie dan ook. In mijn ideale wereld zal een model gebaseerd zijn op vroege interventie, indien haalbaar, en een deel van de druk op ons gezondheidszorgsysteem verlichten. Meer nadruk op preventie in de vorm van een goed dieet, een goede dagelijkse routine en effectieve reinigingstechnieken zou artsen kunnen ontlasten van de verpletterende last van het behandelen van zoveel ernstig zieke patiënten.
Meer weten over Ayurveda? Bekijk de video’s van dr. Marianne Teitelbaum.
AUTEUR MARY SPAN | ©DOESPLUS! | 241104
Trendjournalist/publicist en auteur van het boek Zinvolle [W]evolutie.
Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie
in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Holistisch gezondheidsnetwerk
Helaas zijn nog veel mensen te weinig met preventie voor ziekte bezig. Tijd voor een integraal gezondheidsnetwerk?
Dr. Andrew Weil geeft raad
Dr. Andrew Weil is een legendarische leider en pionier op het gebied van integrale geneeskunde. Nu, in de tachtig, is hij nog steeds het perfecte plaatje voor gezondheid.